Vanessa Paradis – Be my baby(1992)


Er zijn een paar woorden die zo internationaal zijn dat je er jezelf in vrijwel elk land mee kan redden. Help en taxi zijn zulke voorbeelden. In tegenstelling tot de muziekwereld is een taxi een populair onderwerp in films en tv-programma’s . Zo had je dat  programma waar mensen nietsvermoedend een versierde taxi binnenstapten en geld konden verdienen door het beantwoorden van een paar simpele vragen. Inderdaad, Cash Cab. Werd  nog een blauwe maandag gepresenteerd door Edo Brunner, maar daar zal Vanessa Paradis  ‘Joe le taxi’ niet over hebben gemaakt.

Taximan Joe

Dat ging over Jan de Taximan, oftewel Joe. Was een fictief figuur en het nummer werd geschreven door Étienne Roda-Gil en Franck Langolff. Of Joe dan wel niet of wel bestaat, het werd een enorme hit, ook internationaal gezien.  Ook tot verrassing van Vanessa. Begonnen bij een soort Franse Got talent show, schreeuwde de snelle opkomst om een opvolger, maar die ene per ongeluk hit topte ze in Nederland nog niet. In thuisland Frankrijk wel, met de hulp van Serge Gainsbourg.De man had historie geschreven met het broeierige ‘Je t’aime moi non plus’ en met het door hem geproduceerde ‘Tandem’  was daar het Britney en Miley effect.

Lenny Kravitz

Het zoetsappige imago was in een klap weg en vooral in haar thuisland werd de doelgroep breder en volwassener.Toenmalig partner Lenny Kravitz hielp mee om haar  nieuwe imago internationaal verder te promoten door mee te schrijven met onder andere ‘Be my baby’  en het Engelstalige album ‘Vanessa Paradis’.’Be my baby’ is nog steeds actueel. Hoewel het nummer oorspronkelijk gebaseerd was op de toenmalige relatie met Lenny, zegt Paradis dat haar nummers veel algemener kunnen worden gezien. Zo gaf ze dit jaar nog een interview waarin ze stelde dat haar nummer geen dagboeken zijn. Dus ‘Be my baby’ was geen waan van de dag.

Geen Hollywood

Ondanks dat het haar grootste internationale succes werd, was Vanessa toch meer een filmster. Al vroeg was ze begonnen in de Franse filmwereld. De film ‘Elisa’ met de (nu Russische) Gerard Depardieu was haar grote doorbraak en leverde haar een nieuwe Cesar op, de Franse tegenhanger van een Oscar. Daarmee verdween ze uit de internationale muziekwereld en werd een gelouterde actrice. Net als haar ex-man Hollywood-ster Johnny Depp. Ondanks die link, bouwde ze haar c.v. voornamelijk in Frankrijk zelf verder op. Dat komt mede door het multi-tasken want naast het filmen en zingen , dat ze nog steeds doet, is ze ook al jaren model voor onder andere Chanel en H&M.  Ze is nooit weggeweest en daarmee is ‘Be my baby’ inderdaad geen momentopname gebleken. Net als Vanessa zelf.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s