Special A.K.A. – (Free) Nelson Mandela (1984)


Op 19 december komt hier de film: Mandela:Long walk to freedom uit. Dat lijkt wel erg snel, ware het niet dat deze film al klaar was voor zijn overlijden. Vorige maand werd de bijdrage van U2 op de soundtrack, ‘Ordinary love’, op YouTube geplaatst en dat is het zoveelste nummer dat over de legendarische man is gemaakt. En terecht. Nelson Mandela is uitgegroeid tot het ultieme symbool voor vrijheid. Er worden natuurlijk nu overal lijstjes gemaakt van bekende en wat minder bekende nummers over Nelson, maar je keert altijd weer terug naar die ene plaat. Die van Special A.K.A.waarmee het einde van het apartheids-regime werd ingeluid.

Jerry Dammers

Nelson kwam in 1990 eindelijk vrij en daar heeft deze plaat een groot aandeel in gehad. Het richtte de aandacht op de situatie in Zuid-Afrika, werd een nationaal themanummer en mobiliseerde de muziekwereld om wat te doen tegen het onrecht dat apartheid was (en nog steeds is). Door deze plaat werd Nelson de bekendste politiek gevangene van Zuid-Afrika. Het succes van de plaat verraste ook de leden, met name Jerry Dammers.Vooral omdat hij, zoals zoveel mensen op de wereld, in de periode voor het uitbrengen van deze plaat Nelson Mandela nog niet echt kende.

Gevangene 46664

Dat veranderde in 1983. In dat jaar ging hij naar een concert ter ere van Nelson Mandela’s 65e verjaardag, terwijl de man in kwestie als gevangene 46664 sinds 1964 een levenslange gevangenisstraf uitzat. Jerry, die erg onder de indruk raakte van wat hij hoorde en zag op die avond, bedacht de tekst ter plekke en zette het bij thuiskomst op de plaat. De melodie had hij al eerder bedacht en  hij formeerde een spin-off band onder de naam Special A.K.A. nadat Jerry’s band The Specials uit elkaar waren gegaan en een eigen spin-off kende in Fun Boy Three. .

De muziekwereld wordt getriggerd

De plaat ging de wereld rond, tot in Zuid-Afrika toe. Daar waren ze in de regering natuurlijk minder blij met de plaat. Ondanks verboden, bracht het  hoop voor de zwarte bevolking en triggerde het de muziekwereld om steeds meer druk te gaan zetten. Dat leidde onder andere tot nog meer platen, zoals ‘Sun city’ en  het opdragen van “I just called to say I love you’ door Stevie Wonder aan Nelson.  De plaat was ook de trigger tot  een groot concert ter ere van de 70e verjaardag van Nelson in 1988. Producer Tony Hollinsworth kwam op het idee van een soort Live-Aid naar aanleiding van deze plaat en nadat hij contact had opgenomen met Jerry.

Jerry zelf was gestopt met Special A.K.A en was naast d.j. nu politiek activist geworden, zich zichtend op apartheid. Net als zijn vorige band The Specials ging Special A.K.A. door grimmige omstandigheden uit elkaar. Zo blijft deze act een eendagsvlieg, maar wel een met onovertroffen succes, en dan niet alleen in de hitlijsten.

Vastleggen in volledig scherm 18-11-2015 222808

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s