Redhead Kingpin & The F.B.I – Do the right thing (1989)

We blijven nog even bij Public Enemy. Ik heb in dat 1989 lang gedacht dat juist ‘Do the right thing’ van Redhead Kingpin voor de soundtrack van de gelijknamige film was gemaakt. Nee, was toeval dat deze plaat en film elkaar in hetzelfde jaar kruisten.

Fight the power

De hoofdsoundtrack was van Public Enemy met ‘Fight the power’. De plaat speelt een belangrijke rol in deze broeierige film dat een bloemlezing was van de situatie in The Bronx. Sterker nog, het nummer is juist de trigger en spreekwoordelijke vonk die de buurt later letterlijk in brand zet. De film was dan ook een akelige voorspelling van de rassenrellen in 1992.  De eindconclusie van de film is dat er in situaties als deze alleen maar verliezers zijn, benadrukt door quotes van Malcom X en Dr. Martin Luther King.

Guppy houdt het netjes

Maar Redhead Kingpin dus. De naam die David Guppy aangenomen had vanwege zijn opvallende rode haar.  David behoorde tot de door mij vaak genoemde groep ‘happy rappers’  als Will Smith. Dat zijn tegenhangers van de grimmige Gangsta-rap, die juist weigerden te vloeken op hun platen. Bij David kwam dat vooral doordat zijn moeder bij de politie werkte. Lijkt meteen een inkoppertje te zijn waarom zijn back-up group juist F.B.I heette. Mis, het is een afkorting voor For Black Intelligence. David had dan ook een grote aversie tegen de bling-bling cultuur en probeerde vooral op vrolijke toon met een moraal in zijn raps te komen. Kort door de bocht, een soort Full House op rap dus.

Swingbeat en soundtracks

David leunde erg op de hype die rond de Swingbeat hing, dat rond de decenniumwisseling zijn hoogtepunt had.  Dat is meteen de reden dat hij al snel weer uit de spotlights verdween. Maar terugkomend op het begin, heeft hij dan nooit op een soundtrack gestaan? Ja hoor, op die van Pet Semetary. En daarna nog een keer. David dook ook op de soundtrack van de film ‘New Jack city’, maar daar merkten we niets van. Redhead was hier al een eendagsvlieg. De enige hit in Nederland op deze soundtrack was trouwens voor Color Me Badd met ‘I wanna sex you up’. Ook al lang vergeten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s