Men at Work- Down under (1982)


Copyrights op nummers. Zelfs een van de bekendste liedjes ter wereld  is tot 2030 beschermd met copyright. Alleen zingen in familiekring is bij wijze van gratis. Ik heb het over ‘Happy Birthday’. Dat vrolijke liedje is een bruggetje naar dat andere vrolijke liedje uit de 80’s, ‘Down under’.  Het onofficiële Australisch volkslied genoemd, werd een enorme hit. En daarom leerde Men at Work een harde les in copyrights.

Rechtszaak

‘Down under’ van Men at Work is net zo 80’s als schoudervulling. Vooral dat fluitriedeltje is bekend. Heel bekend. Dat was het letterlijk. Door een opmerking in de Australische muziekquiz ‘Spicks and Specks’ ging het balletje rollen en eindigde in 2011 na hoger beroep met het definitieve oordeel van de rechter: het was van iemand anders. Van wie dan?  Dat was tot die opmerking onduidelijk. Het originele fluitdeuntje heet ‘Kookaburra sits in the old gum tree’. De componiste, Marion Sinclair, was al sinds 1988 overleden, maar de rechten bleken na haar overlijden bij uitgeverij Larrikin Music te liggen.

Hay en Ham

En zo kwam de band even weer in de belangstelling nadat de band al bijna 25 jaar uit elkaar was. Het was hard gegaan met de band. Na een erg snelle doorbraak in eigen land Australië ging het succes in 1982 de hele wereld over. Met twee albums (Business as usual en Cargo) een Grammy en Canadese tegenhanger Juno was er geen betere basis. Dat was één kant, de andere kant was dat de band in recordtijd de  wereld over reisden en dat hierdoor de verhoudingen in de band begonnen te verslechteren. Na een aantal bandwisselingen kwam er nog een vergeten album en bleef zanger Colin Hay uiteindelijk als enig origineel bandlid over. Tijdens de Olympische Spelen in Sydney maakten Hay en bandlid Greg Ham nog een keer hun opwachting.

Vrolijk fluitriedeltje wordt drama

Maar daar was in 2010 dat opvallende nieuws en niet echt de comeback die de band had gewild. De rechtszaak en met name de uitspraak hakte er diep in. Het was niet alleen dat platenmaatschappij EMI en componisten/bandleden Hay en Ron Strykert  vijf procent aan royalities moesten afdragen tot 2002 terug. De band zag het vooral als een vernedering. Vooral bandlid en beste vriend van Hay, Greg Ham, leed diep onder de uitspraak. Hij had het (voor hem onbekende) fluitriedeltje ooit geïmproviseerd in de studio, want in het origineel was er nog helemaal geen fluit te horen. Hij zag zichzelf publiekelijk veroordeeld als dief en zo zou volgens hem het publiek hem blijven herinneren.  Greg zakte langzaam in een grote depressie en pleegde zelfmoord op 19 april 2012.

Niet vergeten

Hierdoor heeft een oorspronkelijk vrolijk kinderliedje wel een heel wrang einde. Colin maakte een 2012-remake voor een reclame voor de Olympische Spelen in Londen. Met een ander fluit-gedeelte dan dat van Greg, dat wel. Om begrijpelijke redenen. Maar vergeten is hij zeker niet door Colin.

.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s