Gerry Rafferty – Baker Street (1978)


Er zijn weinig artiesten die zo veel overeenkomsten met elkaar hebben als Bobby Farrell en Gerry Rafferty.  Beiden geboren in de 40’s en scoorden ze beiden hun grootste top40-hit  in 1978. met ‘Baker’ in de titel. Maar daar houdt het niet op voor Gerry ‘Baker street’ Rafferty en Bobby ‘Ma Baker’ Farell.

Nog meer overeenkomsten

Ook  kwamen ze beiden in 1992 buiten hun eigen invloed weer in de belangstelling. Boney M’s Megamix werd een grote Europese hit en ‘Stuck in the middle’ van Gerry’s oude band Stealers Wheel kwam voor in ‘Reservoir dogs’ terwijl zijn ‘Baker street’ werd gecoverd door Undercover. En nu is de Baker leeg.  De grootste  overeenkomst tussen beide heren is  dan ook het tragische einde. Bobby en Gerry stierven vrijwel in dezelfde week, tot op het einde gelovend op weer die betere dagen waarin ze op handen werden gedragen door het grote publiek. In werkelijkheid waren het dagen die allang waren geweest.

Stuck in the middle

Vooral Gerry maakte van zijn leven een missie. Als zoon van een alcoholische vader zweerde dat hij zou ontsnappen naar een beter leven. Die drive bezorgde hem twee wereldhits:’Stuck in the middle’ en ‘Baker Street’. Allebei over de commercialisering van de muziekwereld, kwam de ene hit voort uit de andere.Want na het succes van ‘Stuck in the middle’ met zijn band Stealers Wheel, wilde Gerry solo. Hij moest daarom onderhandelen met de platenmaatschappij, want door het verbreken van het contract en werk van zijn band kon hij geen eigen werk uitbrengen.

Symbolisch Baker street

Dichtbij de platenmaatschappij was Baker Street en daar bleef hij over bij een vriend van hem. Het uiteindelijke nummer ‘Baker Street’, een echt bestaande straat met een fictieve inwoner(Sherlock Holmes), was zijn symbool van de frustratie over het heen en weer reizen tussen woonplaats Paisley en London ten tijde van de onderhandelingen. Nadat de plaat een succes werd, weigerde hij nog eens naar de pijpen van de platenmaatschappij te dansen en te touren in de US .Ironisch blijft daarom dat Gerry  in de 80’s zijn grootste succes als producer scoorde met het nummer ‘Letter from America’ van The Proclaimers.

Ma Baker street is een dooplopende straat

Als je die twee grootste hits van Gerry en Bobby zou samenvoegen zou je de plaat ‘Ma Baker Street’ krijgen, maar dat lijkt me niet alleen als songtitel onwaarschijnlijk. De straat ‘Baker Street’ bestaat dan wel echt, het nummer wordt door velen als veel persoonlijker gezien. Het gaat over een man die wil ontsnappen uit het leven wat hij leidt en zelf heeft gecreëerd, maar dat lukt niet. Daardoor drinkt hij steeds meer en belandt hij in een vicieuze cirkel. Gerry was namelijk ook in real life een stevige drinker, net als zijn vader,  en dat was uiteindelijk de oorzaak van zijn overlijden. En zo kon hij niet ontsnappen aan het lot, zijn eigen doodlopende Baker Street. Vastleggen in volledig scherm 19-11-2013 184702

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s