The Offspring – Pretty fly (For a white guy) (1999)

In deze tijd van social media gaat alles snel. Zo ook met trends en helaas ook serieus nieuws. Groot nieuws in de vorm van belangrijke gebeurtenissen en rampen heten trending topic tegenwoordig en de waan van de dag is een hashtag. Het item is net zo snel ‘uit’ als de Harlem Shake of het doel van Serious Request.  Hoewel succes en trends elkaar veel sneller afwisselen, is het iets van alle tijden. Alleen leek het wat langzamer te gaan toen The Offspring nog trending topic was, als Twitter had bestaan natuurlijk.

Fly and white Guy Cohen

In een decennium waarin rap volledig mainstream werd en in vrijwel verschillende genres te horen was, moesten we nog even  wachten op een goede parodie, na die van Jim Carey op parodie Vanilla Ice. The Offspring bedacht een wannabe-rapper voor de clip als personificatie van die waan van de dag, meelopend met elke trend om bij te blijven. De titel van de plaat kan trouwens letterlijk worden genomen, want het personage werd gespeeld door de totaal onbekende (fly and white) Guy Cohen. Hij kreeg ook zijn 3.13 minutes of fame trouwens. In een interview uit 1999 gaf hij daar een voorschot op waarna de band hem dropte. Na een opzienbarende reünie tussen zanger Dexter en Guy in 2005 en een poll uit 2006  waaruit bleek dat de fans klaar met hem waren,  was het definitief exit Guy.

Fantasie Duits

Naast een onbekende acteur in de clip vond de band het ook leuk om het nummer te laten beginnen met een totaal onbekende taal. Want hoewel het ‘Gunter,  glieben,  glauten,  globen’ erg Duits klinkt, heeft het het niets met Duits te maken. Had de band niet zelf bedacht, maar producer Mutt Lange  van Def Leppard. Het werd in het nummer ‘Rock of ages’ gebruikt, nadat het nummer voor de zoveelste keer moest worden opgenomen. Mutt was er zo gaar van, dat hij 1,2,3,4 verving door deze onzin. Legendarische onzin, bleek later. En hoogst waarschijnlijk kassa voor Def Leppard.

Holland de heel wereld over

Dat korte succes of die korte trend waar de band over zingt in dit nummer, kan ook worden terugkoppeld naar de band. Het nummer kwam van het meest succesvolle album van de band, Americana. Hoewel de band daarna nog vier albums heeft uitgebracht en daarvoor ook bekend was, kan worden gezegd worden dat dit de piek van de band was. Ook in Nederland. Het toepasselijke ‘Can’t repeat’ strandde het meest recent  in de tipparade. Maar de band bestaat nog steeds. Bryan ‘Dexter’ Holland en zijn consorten touren op dit moment in Australië. Of Holland naar Nederland komt is nog niet bekend.

Vastleggen in volledig scherm 13-11-2013 225545

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s