Amy Macdonald – This is the life (2008)

Misschien toeval, maar ik hoorde van het weekend ‘This pretty face’ van Amy Macdonald waar zij ingaat op al die wannabe-sterretjes die van alle tijden zijn. Met een wijze boodschap: Wees aardig voor de mensen naar de top, want je komt ze ook tegen als je weer valt. En daar heeft de zangeres van ‘This is the life’ gelijk in. Tegenwoordig is het snel naar de top en nog sneller weg.  Neem nou van het weekend de EMA’s van MTV.

Opkomst vrouwelijke singer-songwriters

Eigenlijk best bizar dat een zender dat nauwelijks nog muziekvideo’s uitzendt zo’n grote autoriteit is gebleven op wat wij als publiek muzikaal leuk zouden vinden.  En had je ook niet het gevoel dat je oud aan het worden was? Neem al die ‘sterren’ op de loper waarvan je hetzelfde afvroeg als Eminem met betrekking tot Afrojack:’Wie?’ Zullen we Miley Cyrus over een paar jaar nog herinneren vanwege haar muzikale werk? Ik denk het niet. Amy herinnerde ik me wel, al is het al een tijd geleden dat ze ook in Nederland hits scoorde. Ze was van de ‘generatie 2008’, het jaar dat er enorm veel vrouwelijke singer-songwriters opkwamen. Naast Duffy en Gabriella Cilmi is Adele natuurlijk het beste voorbeeld.

This is the life

En Amy. Want hoewel Adele als enige internationaal een blijvertje werd na haar tweede album, was het Amy die iedereen versloeg in 2008. Ze scoorde met ‘This is the life’ de top40-hit van het jaar en ook in de Mega top 50 stond ze op de eerste plek. Vlak voordat haar plaat 2008 ging afsluiten, werd ze gebeld in de uitzending. Naast een bescheiden Amy, die verbaasd was over het enorme  succes op het Europese vasteland( in haar eigen UK was het succes minder), was het ook duidelijk dat ze volledig opgaat in muziek. Dat was al duidelijk door ‘This is the life’ waarin ze stelt dat het leven van een muzikant een achtbaan is, soms afzien is, maar dat ze het voor geen goud wil missen en met volle passie er tegenaan gaat.

Night of the proms

Amy is inmiddels toe aan haar derde album. Het antwoord op de vraag waarom we haar niet op de rode loper zagen in Amsterdam zit in die plaat waar ze mee doorbraak. Dit soort publiciteit verafschuwt ze. Ze tourt van festival naar festival en treedt op bij Night of the Proms.  Zittend op een kruk met haar gitaar slaat haar muziek als een ‘wreckingball’ in. Ze laat liever de muziek spreken en dat is het verschil tussen muzikaal talent en leeg vermaak.

Vastleggen in volledig scherm 12-11-2013 095450

Advertisements

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s