Coldplay -Clocks (2003)


Je kent het wel, het mysterie van de stationsklok op het treinstation. Vlak voordat de secondewijzer over de twaalf gaat blijft deze even staan en gaat daarna weer verder. Toch loopt de klok vrijwel nooit achter. Het antwoord is vrij simpel. De secondewijzer loopt sneller. Dus tijd gaat sneller op het station(even dan),  ook al moet je ellenlang op een trein wachten. Maar dat terzijde. Hoewel, dat hadden die lui van Coldplay ook. Niet zo zeer het wachten op de trein, maar dat er te weinig tijd was. Te weinig tijd om het onafgemaakte nummer ‘Clocks’ op hun tweede album te zetten.

Kladversies en half afgemaakt werk

Dan niet, zeiden Chris Martin en consorten dan ook tegen elkaar. Het was een periode van keuzes, omdat de band een handjevol kladversies van nummers had die het debuutalbum nooit hadden gehaald en enkele nieuwe (onafgemaakte)nummers. In de eerste categorie bevond zich bijvoorbeeld het nummer ‘In my place’. Dat al gemaakte nummer kwam uiteindelijk op het tweede album terecht nadat   gitarist Jonny Bucland het speelde in de studio nadat het album eigenlijk al klaar voor release was.

Klok tikt door

Dat overkwam ook het nummer ‘Clocks. Alleen betrof het hier een pianospel en wat tekst, maar nadat manager Phil Harvey de demo hoorde, overtuigde hij Chris het nummer alsnog op te nemen voor het album, dat nog niet uitgebracht was. Die opname moest snel gebeuren en geheel in verlenging met de tekst van het nummer, nam de tijdsdruk toe. Het nummer gaat immers over het hebben van een moeilijke relatie en niet in staat zijn het op te lossen, terwijl kostbare tijd wegtikt.

Twee halve producties maken het geheel compleet

Met het nummer kwam het helemaal goed en mede door de late toevoeging van de twee bovenstaande nummers werd het album ‘A rush of blood to the head’ de echte doorbraak van de 90’s band waardoor Chris en zijn maten nu net zo bij de 00’s horen als I-Tunes. Daar was het jarenlang het bestverkochte nummer ooit, ondanks dat het in de US nooit een grote hit in de Billboard Hot 100 geweest ten tijde van release. Het contrast tussen beide lijsten wordt veroorzaakt doordat het nummer een van de meest gebruikte nummers op de Amerikaanse tv  is en daardoor van tijd tot tijd piekt. Net als die secondewijzer van de stationsklok.

Vastleggen in volledig scherm 7-11-2013 102701

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s