Dario G- Carnaval de Paris(1998)


Een van de bekendste, en nog steeds een van de meestgedraaide voetbalhits is ‘Carnaval de Paris’ van Dario G. wel. Waarom blijft deze plaat zo populair? Simpel, omdat het een instrumentaal nummer is en daarmee niet verbonden is gebleven aan een jaar. Al lijkt de act dat zelf wel.

Eerst een zomerhit

Ja act, het Britse Dario G. is om te beginnen geen persoon, maar oorspronkelijk een trio. Goed, ze hebben zich vernoemd naar Dario Gradi, Italiaanse manager van Crewe Alexandra, maar Paul Spencer, Scott Rosser en Stephen Spencer zijn er altijd een beetje vaag over geweest. Hoewel ze vooral bekend van deze plaat zijn, was de act niet geheel onbekend in NL. De act had in 1997 als een de top 40 bezocht met ‘Sunchyme’, een zeer late zomerhit, maar toch nog een behoorlijke top10-hit. In tegenstelling tot vele acts voor hen, bleef het niet bij een eenmalig zomersucces, want de topper kwam een jaar later.

WK 1998

Gelegenheid was perfect, ‘Carnaval de Paris’ werd geproduceerd voor het WK 1998 in Frankrijk en in de plaat werden zoveel mogelijk muziekstijlen van deelnemende landen erin verwerkt onder een Latin-ritme. Ook in de clip werd er sterk gerefereerd naar de verschillende nationaliteiten, gezien de bodypaint in de nationale kleuren. Het jaar 1998 had een opvallend gebrek aan grote Nederlandse voetbalhits, dus Dario G werd het makkelijk gemaakt.

Jack van Gelder

Net als de hit voor Dario G, groeide het WK’98 voor Oranje ook uit tot een groot succes, met een halve finale.  Je hebt terugkerende dingen als kerstmis en Pasen, dus we gingen er traditioneel weer uit met strafschoppen. Maar goed, meestal als Oranje eruit vliegt, dan gebeurt dat ook met voetbalplaten. Deze niet, Dario G. hield het nog ver na het WK vol in de top 40.

Kort daarna keerde Dario G. nog eenmaal in de top 40 terug, maar wellicht komt daar volgend jaar , met het volgende WK, verandering in. En ach, mocht het niet lukken, ‘Carnaval de Paris’  duikt tijdens toernooien minstens drie keer weer op , als het niet op de radio is dan wel op tv. Luister maar eens wat je krijgt als Jack van Gelder loslaat op deze plaat…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s