Great comebacks: Peter Koelewijn(Gompie) -Who the X is Alice(1995)

Peter Koelewijn heeft met zijn debuut  ‘Kom van dat dak af’ ooit nummer 1 gestaan. Dat was in 1961, zeg maar in de prehistorie van de hitlijst, toen we nog allemaal in berenvellen liepen en zo’n 4 jaar voor het ontstaan van de top 40. Dus met die plaat heeft hij in de top 40 nooit nummer 1 gestaan. Is verder niet erg, want net als bij Rob de Nijs zou het met die nummer 1 in deze hitlijst wel goed komen. Ook duurde dat bij Peter ook wel even.

The Freddies

Nee, een nummer 1 in de top 40, dat zat er een lange tijd niet in. Zeker niet met The Freddies (samen met Joost den Draaijer en Freddy Haayer) ook al schreef hij er wel top40-geschiedenis mee: Met 1 week op 40 en daarmee 1 punt is het een van de slechtstscorende platen ooit in de top 40. Een andere manier om nummer 1 te worden was zijn grootste succes in de top 40 te herhalen. ‘Kom van dat dak af’ heeft met drie versies genoteerd gestaan(’71, ’81 en ’89). Maar ‘Klap maar in je handen’ bleef het grootste succes met plek 4 in 1981.

Dan maar produceren

De laatste poging om ‘Kom van dat dak af’ naar nummer 1 te krijgen strandde dus in 1989, en dat was voorlopig het laatste top40-wapenfeit van Peter .Hoewel niemand meer rekening hield met een allereerste nummer 1 in de top 40 voor hem, was hij in de jaren’90 wel in de picture gebleven. Want een andere bezigheid wat hij al decennia jaren erbij deed , was het produceren van platen. Dat ging hem zeer goed af , gezien de resultaten van vele Nederlandse artiesten. In die hoedanigheid, als producer, scoorde hij dan in 1994 een nummer 1 met De Groothandel’s ‘As Dick me hellup nodig heb‘.  Daar lag de sleutel dus tot zijn eerste nummer 1 in de top 40:Een novelty-hit.

Café Gompie

Die sleutel werd opgepakt door dj Onno Pelzer van café Gompie in Nijmegen. Hij draaide de oude Smokie plaat ‘Living next door to Alice’ regelmatig en bij het refrein ging het volume uit en zong het publiek ‘Alice, who the X is Alice?’ Zoals bij vrijwel alle novelty-hits begon het ook hier als een grap en Rob Peters, van platenmaatschappij RPC, zag er de humor van in. Na een bezoekje aan het café benaderde hij zijn goede vriend Peter. De hype was snel daar en zo had Peter dan toch die nummer 1 in de top 40, alleen niet onder zijn eigen naam. He, weer niet.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s