Moby – Go(1991)

In de muziekwereld wordt er vaak aan gerefereerd.  Het begrip ster en met name ‘de grootste ster’ wordt vaak gebruikt, maar als je dit filmpje ziet dan weet je dat Kanye West zeker niet de grootste ster is, ook al beweert hij zelf anders.  En daarbij is Kanye zeker het heelal niet, mocht hij zich ooit daarmee vergelijken. Want dat is namelijk iets dat zo onvoorstelbaar groot is, nog groter blijkt te zijn en vermoedelijk eeuwig door blijft rollen, volgens de wetenschap. En die verwondering komt dus ook sterk terug in de muziekwereld. Neem Mobo bijvoorbeeld.

Sterrenstof

HIj maakte ooit een plaat met de titel ‘We’re all made of stars’. Daarin benadert hij de wetenschappelijke theorie van ons ontstaan waarin sterrenstof van een ontplofte ster de trigger was dat uiteindelijk leidde tot onze zonnestelsel. Vanuit dat uitgangspunt waren we dus als sterrenstof ooit allemaal (een deel van) een ster. Letterlijk. Hoe dan ook,  Moby is het muzikaal gezien nog steeds.Toch was er een tijd dat Moby nog een niet ontdekte ster  was en op het podium ook Richard Melville heette. Maar net als het personage uit het boek van zijn beroemde oud-oom jaagde hij naar succes.

Moby Dick

De naam Moby is dan ook een directe link  naar die oudoom Herman Melville, de schrijver van Moby Dick. Grappig is daarom dat een van zijn eerste muzikale stappen naar eigen zeggen in de 80’s was met de band Flipper voor twee dagen.  Heeft de band altijd tegengesproken, maar het blijft natuurlijk een mooie combinatie , Moby en Flipper. Kleine kanttekening, hij gebruikte de naam Moby pas bij zijn eerste release ‘Go’ in de 90’s.  Dat ‘Go’ lanceerde Moby als artiest.

Twin Peaks

Dat kwam vooral omdat hij ‘Laura Palmer’s Theme’ gebruikte voor deze plaat. Deze track kwam uit de immens populaire serie ‘Twin Peaks’.  Het was een wat vreemde serie, maar juist door die ondoorgrondelijkheid bleven mensen kijken. De officiële soundtrack van Julee Cruise(‘Falling’) bereikte ook de top 40, maar Moby overtrof het door wel de top10 te bereiken, ook meteen de enige keer. Voor een artiest die nooit meer zijn eerste hit overtrof, was hij daarna nog succesvoller in de 90’s met zijn albums.

Let’s Play

Met name ‘Play’ was een enorm succes en zette Moby neer als artiest.Dat kwam mede doordat hij alle nummers van dat album beschikbaar stelde voor reclamedoeleinden. Dat was nog niet eerder gedaan, maar daardoor heeft het album meer promotie gehad dan menig ander album. Tegenwoordig speelt Moby ook handig in op de nieuwe ontwikkelingen in de muziekwereld. Zo heeft hij recent een groot aantal nummers beschikbaar gesteld voor filmmakers. Het enige wat je hoeft te doen is registreren en aangeven voor welk project je het desbetreffende nummer wilt gebruiken. Helaas staat het nummer dat zijn carrière letterlijk met een ‘go’ lanceerde er niet bij.  Dat staat hieronder.

Vastleggen in volledig scherm 19-11-2015 203810

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s