Reminded and Rewinded Top 3: Muziek is


De nieuwe plaat van Marco Borsato (die je wist dat zou komen) heet ‘muziek’. Veel mensen vinden het prettig dat hij deze titel aan zijn plaat heeft gegeven, want ze kunnen er niets mee, zacht uitgedrukt. Ik heb zelf er minder moeite mee. Het is niet de beste plaat uit zijn repertoire,  maar het is Marco Borsato in combinatie met John Ewbank. Dan zijn er weinig verrassingen. Toch stelt Marco,  dat de plaat ondanks John en de bijdrage van Ali B, vernieuwend is.En daar heeft hij gelijk in en klopt helemaal.

Want er had voor deze plaat nog nooit een plaat in de top 40 gestaan met alleen de titel ‘muziek’ . Nu hij de lijst heeft gehaald (edit: 25 oktober), is zijn punt gemaakt. Wacht eens, de titel music’ is ook vrij zeldzaam, er hebben ooit maar drie platen in de top 40 gestaan met deze exacte titel.  Ok, even door elkaar husselen en dan hebben we een top 3. Wat is muziek dan eigenlijk?

1. Music – John Miles (1976)

Music was my first love And it will be my last. Music of the future And music of the past.

indexMuziek is veelomvattend en het is persoonlijk volgens John. In tegenstelling tot Marco was John Miles even zonder zijn vaste tekstschrijver aan de piano aan het pingelen en dat gepingel leverde hem een wereldhit op uiteindelijk. Het hele verhaal achter deze plaat staat al ergens op de site. Het kan wel worden gezien als de eerste en laatste grote hit voor John Miles. Alleen moet er wel bij worden gezegd dat het zeker niet het laatste is wat we van John hebben gehoord en gezien. Het nummer zelf kreeg nog een herkansing door middel van een samenwerking met het Belgische Sylver in 2009, de band van zijn zoon. Ook is John het meubelstuk van Night of the Proms. Is hij er dit jaar ook weer bij?  Ja hoor.

2.Music- Madonna (2001)

Music makes the people come together [Never gonna stop] Music makes the bourgeoisie and the rebel [Never gonna stop]

madonna-music-frontalMuziek is voor iedereen, door iedereen en brengt  mensen bij elkaar, volgens Madonna. Vanuit de muziekwereld (platenmaatschappijen) gezien mag het wel voor iedereen zijn, als je er maar voor betaalt. De plaat heeft dan ook een duidelijke link met het beruchte Napster. ‘Music’ werd namelijk gelekt via datzelfde Napster waardoor de dienst enorme aandacht kreeg van tegenstanders. Het nummer wordt gezien als het begin van het einde voor het netwerk.  Achteraf werd Napster de voorloper van allerlei wel door de muziekwereld geaccepteerde muziekdiensten als I-Tunes en Spotify. Na vele rechtszaken verdween de dienst en keerde terug als betaalde dienst. If you can’t beat them, join them.

 

3. Music – D Train (1983)

What would you do without your music? Where would you be without a song? How would you feel without your music? What would you do without a song?

 Muziek is onmisbaar, volgens  index 2D Train. Denk daar maar eens over na, ga ik ondertussen verder over het duo. Met als groepsnaam de oorspronkelijke bijnaam van uithangbord James Williams. Met name in de 80’s zaten we niet zonder zijn muziek, al bleef het in Nederland maar tot een klein hitje.   Zijn gelijknamige album haalde trouwens nooit de Album top 100. Alleen de ‘music’ albums van die twee hierboven deden dat. John ‘D Train’ Williams is in in zijn eigen land nooit uit het gehoor verdwenen . Naast samenwerking met vele bekende artiesten, zingt hij jingles in en dook zijn muziek op in een aantal films.
Want muziek is overal.
Een eervolle vermelding gaat naar ‘Musica è (1988) van Eros Ramazzotti: ” Musica è guardare più lontano e perdersi in se stess. Musica è…. l’amico che ti parla quando ti senti solo.” (vertaling: Muziek is verder kijken en zich in zichzelf verliezen. Muziek is een vriend die je aanspreekt als je je eenzaam voelt ) Oohw, dat is al prachtig zonder de muziek erbij.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s