Flashback ’80’s: Karst van der Meulen


‘Groenhaar zal de draak verslaan’ was een van die regeltjes uit de aanwijzing die Meester Frans en zijn klas vond. Dat was meteen een van de weinige dingen die me is bijgebleven over de serie.  Die meester die plots groen haar had. De volledige verhaallijn en het einde was me volledig ontschoten. Dus kocht ik een paar jaar geleden de DVD. Ondanks het wat verouderde beeldmateriaal, bleek het nog steeds een tijdloze serie te zijn. Ik heb het natuurlijk over ‘De zevensprong’.

Meester Frans

De 80’s barstte van de (afgeronde) jeugdseries en dat kwam met name door Karst van der Meulen. Met series als ‘Mijn  idee’, ‘Thomas en Senior’ en ‘Kunst en vliegwerk’ drukte hij een grote stempel op de Nederlandse jeugd-tv. ‘De zevensprong’, de beste en bekendste jeugdserie van de 80’s, staat ook op zijn naam. Het verhaal , geschreven door Tonke Dragt, was simpel. Meester Frans vertelt elke dag aan zijn klas een spannend verhaal, maar zijn inspiratie raakt een beetje op. Dan verzint hij een brief en bouwt er een heel verhaal om. Fictie en werkelijkheid lopen daarna door elkaar als Frans daadwerkelijk een brief ontvangt. Net als de serie leek het optreden van hoofdrolspeler en acteur Peter Bos ook eenmalig te zijn geweest. Na een paar kleine rollen, zoals de serie ‘Uit de school geklapt’ was het daarna exit Peter en enter Katja Schuurman. Peter ging zich richten op het theater. Toch  verscheen hij in 2006 op de Dvd-presentatie van ‘ De zevensprong’.

Thomas en Senior

Het beginscenario van ‘De zevenspong’ werd later in een iets andere vorm ook bij de film Thomas en Senior:De schat van Brute Berend gebruikt. Was niet geheel toevallig. Het scenario werd werd deze keer wel door Piet Geelhoed geschreven, maar ook dit werd door Karst van der Meulen geregisseerd. Veel mensen denken dat Thomas en Senior twee series kende, maar het was een serie en kort erna een volledige film. Met een glansrol van Lex Goudsmit  die al vele keren had samengewerkt met Karst, werd deze serie ook een groot succes, alleen net zo legendarisch als zijn voorganger? Nee, dat niet. Ook deze serie kende een hoofdrolspeler die zo in de 80’s achter lijkt te zijn gebleven. Want wat is er geworden van Bart Steenbeek( Thomas)?  Geen idee.

Zeehondjes

Ook Karst van der Meulen zelf blijft voor onze generatie een 80’s icoon. Na ‘de legende van de bokkerijders’ is hij zich gaan toeleggen op documentaires en promo’s, opvallend vaak voor de Zeehondencrèche Pieterburen. Ook niet geheel toevallig hoor, Karst is getrouwd met uithangbord van de crèche, Lenie ’t Hart.

Vastleggen in volledig scherm 9-10-2013 111149

Advertenties

3 gedachten over “Flashback ’80’s: Karst van der Meulen

  1. Klopt. Ik heb heel lang gedacht dat de Zevensprong op en in de omgeving van kasteel Slangenburg bij Doetinchem was opgenomen. Is trouwens ook in de Achterhoek, ik zat er niet ver naast 🙂 Maar het blijft een tijdloze serie, net als Q en Q in de 70’s trouwens. Ik zag recent veel aandacht voor die serie, waaronder een item waar een van de hoofdrolspelers met fans teruggaat naar plekken van bepaalde scenes.

  2. Oops ik lees net pas het laatste gedeelte en daar heb je het over thomas en senior… 🙂

  3. Ook ik heb naar deze serie vroeger en voor een paar jaar terug gekeken…
    Ik ben zelfs op een 2tal plekken geweest waar het gefilmt is waaronder de zevensprong bordjes zelf en deze staan nog in Ruurlo.
    Je kunt in Ruurlo zelfs een zevensprong route fietsen…
    Ken je die andere serie ook (van dezelfde maker)…thomas & senior…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s