Reminded and Rewinded Top 3: Ha ha said the clown


In Northampton duikt er sinds vrijdag 13 september (geen toeval waarschijnlijk) een clown op. Hij kan op een willekeurige hoek of plek staan en de bewoners van het stadje zijn doodsbang.  De clown in kwestie doet echter niets en dat de clown er een spelletje van maakt , blijkt wel uit de speciale ‘Spot Northampton’s Clown’ Facebookpagina. Sinds kort duikt er zelfs nog een verkleed figuur op in het bange stadje: De clowncatcher. Pff, stelt niets voor. Voor de top 3 pakken we er deze keer drie clowns uit 1990 bij, waar je echt niet mee moest trollen.

1.Tim Curry – Pennywise the clown

indexpennywiseEen van de engste clowns in films is wel Pennywise. Hij dook op in de verfilming van Stephen King’s IT uit 1990.  Komt niet alleen  omdat achter het op het oog jolige uiterlijk, een levensgevaarlijk karakter met scherpe tanden zat. Het kwam vooral door Tim Curry. Het was echt zijn glansrol. Hij was zo goed in zijn rol, dat de andere acteurs uit de film hem zelfs ontweken tussen de opnames.  Mensen die de film hebben gezien, zijn waarschijnlijk net als mij een beetje teleurgesteld in het einde, met name in de daadwerkelijke gedaante van het kwaad. Dan bevindt je je in goed gezelschap, want dat vond de cast ook. Met name de helaas te vroeg overleden John Ritter, die Pennywise toch wel de ster van de film vond.

2. Damon Wayans – Homey D. Clown

saaarie-98-03-ghomey_the_clown-270 Ster van de film, dat werd Jim Carrey ook. Dankzij ‘In living Colour’ dat sinds 1990 op tv was, uitgezonden bij de VPRO. Het was een sketch-show onder leiding van de familie Wayans en was vooral de doorbraak van Jim. De show leverde vele memorabele personages op zoals Fire Marshall Bill, The Head detective en Homey D. Clown. Homey was een zeer cynische, agressieve  clown die er nooit zin in had. Maar hij moest wel, want dit was zijn taakstraf. Met zijn oneliner ‘Homey don’t play that’ duldde hij geen tegenspraak en zette dat kracht bij door het meppen met een opgerolde sok. Vrijwel elke aflevering eindigde met een  tirade van Homey  tegen de maatschappij, iedereen in de omgeving verbaasd achterlatend.

3.Bill Murray – Grimm

murray-mmnet_c0d7b094518e 55CFD7F9-68A5-41ED-8000-0E455DEAF150Homey had ook door nog iemand anders kunnen worden gespeeld. Een man die toch patent heeft op cynische rollen is Bill Murray. In de film Quick Change uit 1990 pleegt hij de perfecte bankoverval.  Briljant bedacht: verkleed als clown overvalt hij een bank en omgekleed verlaat hij het gebouw als gijzelaar. Te simpel voor woorden en het werkt ook nog. Samen met zijn vriendin en beste vriend hoeft hij daarna alleen maar naar het vliegveld te vluchten. En dat was nou net het zwakke gedeelte van het plan. Er volgt een script,  gebaseerd op een verhaal van Jay Cronly, dat daarentegen ijzersterk is. De film is ook geregisseerd door Bill Murray en dat is zijn enige film tot nu toe. Niet vanwege tegenvallend succes. Integendeel. Hij heeft het simpelweg daarbij gelaten en is weer gaan acteren. Zo hing hij later de clown uit in onder andere Groundhog Day.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s