Van Halen – Jump (1984)

‘Jump’ van Van Halen was in meerdere opzichten een historische single voor de band. Voor het eerst maakten ze een overstapje  naar een synthesizer(erg populair in de 80’s) en de videoclip verzorgde het voorlopig laatste optreden van zanger David Lee Roth, die daarna opstapte. Deze plaat is ook erg vooruitziend geweest. De b-kant van de single was ‘House of pain’. Inderdaad, in de 90`s zou er een groep met die naam opduiken die ‘Jump around’ uitbrachten. Puur toeval, want de platen hebben niets met elkaar te maken.

Spring dan!

Maar waar gaat Van Halen’s ‘Jump’ eigenlijk over? Bandleden zijn er altijd vaag over geweest. In een recent interview gaan ze er nog maar eens op in. Welke uitleg dan ook de juiste is, David Lee Roth heeft met name in de 80’s en 90’s  aangegeven dat het gaat over een man die dreigt van een gebouw te springen. Dat is waarschijnlijk de reden dat de plaat zich in een zeer selectief gezelschap bevindt, namelijk op de beruchte ‘2001 memorandom’ lijst van Clear Channel. Dat bedrijf heeft het beheer over meer dan 1200 radiostations in Amerika en haar macht is groot.

Zwarte lijst

Op de lijst werden 165 nummers als niet gepast aangemerkt  na 9/11. De lijst wekte vele vraagtekens op, met name omdat vaak er maar een uitvoerende van een bepaalde titel ertussen staat, terwijl covers vaak niet worden genoemd. Ook lijkt er met twee maten te worden gemeten. Zo zijn het veelal rocknummers. En zo staat ‘Jump’ van Van Halen er dus bij, maar bijvoorbeeld ‘Jump’ van Kriss Kross weer niet.  De ophef was er dan ook niet minder om. Dat de nummers (tijdelijk) moesten moesten worden verbannen van de radio is altijd ontkend door Clear Channel , het was niet meer dan een advies/suggestie.

Sammy of David

Maar goed, 17 jaar eerder was Van Halen best radiovriendelijk, letterlijk. Te radiovriendelijk volgens David. Uiteindelijk heeft David in eerste instantie zich nog het meest opgewonden over de plaat. Hij was bang dat fans gingen afhaken omdat de groep zich te muzikaal aanpaste aan de radio. Onterecht, de plaat groeide uit tot een  80’s klassieker, ook bij de fans. Met het vertrek  van David was het enter Sammy Hagar. Fans zijn er nog steeds niet over uit wie nou de beste frontman van de band is geweest. Met Sammy waren ze commercieel nog succesvoller, maar met David stond er een opvallend uithangbord op het podium. In ieder geval lijkt iedereen Gary Cherone als zanger (eind 90’s) al te zijn vergeten.

Gary Cherone

Zijn niets meer dan woorden, Gary Cherone is weer terug bij zijn oude band. Net als David trouwens. Met de rest van de band tourde hij vorig jaar Canada en Japan door. Wanneer ze de jump naar Europa maken is nog niet bekend.

Vastleggen in volledig scherm 8-11-2015 213130

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s