Pete Postlethwaite: Meer dan Kobayashi


Advocaat Kobayashi is allang niet meer. De man die (spoiler alert) Keyzer Soze persoonlijk uit de gevangenis hield, overleed in 2011. Ik heb het natuurlijk over acteur  Pete Postlethwaite. Zijn rol als advocaat in de ‘Usual suspects’ is legendarisch, maar de man dook in vele andere films op. Daarom had hij een zeer bekend gezicht, maar hebben veel mensen nog steeds moeite zijn naam in een keer te noemen.  Het was namelijk een veelgevraagd acteur, maar wel met een moeilijke achternaam.

Bono

Pete heeft een indrukwekkende lijst films achtergelaten en werd niet voor niets door Steven Spielberg ooit bestempeld als ‘beste acteur ter wereld’. Dat kwam mede door de veelzijdigheid van de man. Buiten zijn rol in The Usual suspects’ speelde hij ook o.a.in Inception, Alien 3 maar ook net zo in de Britse soap Coronation Street. Zijn allerlaatste film was ‘Killing Bono’ en in deze film willen een paar jongeren het maken in de muziekwereld, maar tot hun ontsteltenis worden juist hun schoolgenoten U2 de wereldsterren. ‘Killing Bono’ heeft verder niets te maken met die andere film van Pete,  ‘In the name of the father’ .Die film heeft de link met Ierland, maar daar houdt elke vergelijking op.

Acteren is leugens vertellen

Buiten dat had deze ijzersterke film een nog sterkere soundtrack. Sterren als Sinead’O Connor, Gavin Friday, Jimi Hendrix, Bob Dylan en natuurlijk Bono waren hier op te vinden. In een interview gaf Pete trouwens ooit aan dat acteren niet meer is dan leugens vertellen en net doen alsof. En dat je in dit vak er mee wegkomt omdat het publiek het weet en het daarom accepteert. Kijken we nog even  naar The Usual suspects(fans van de film weten wat ik bedoel) om tot slot een laatste vraag te beantwoorden.

Nooit een Oscar

Nee.  Pete won nooit een Oscar. Hij was ooit één keer genomineerd voor de film(daar hebben we hem weer)  ‘In the name of the father’ maar won niet. Dat gebeurde ook (niet) met “In the name of the father” van Bono en Gavin Friday. Deze was genomineerd voor een Golden Globe, maar ook helaas. Het missen van een prijs zegt niets over de kwaliteit. Dat zat bij wereldacteur Pete wel goed.

Vastleggen in volledig scherm 19-11-2015 212415

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s