Baz Luhrmann – (Everybody’s free to)Wear sunscreen(1999)


Een van de meest bizarre platen ooit in de top 40 is ‘(Everybody’s free to) Wear sunscreen van de Australische regisseur Baz Luhrmann. Hoewel plaat?  Het is meer 4 minuten gepraat. Maar tussen praten en zeggen zit een verschil. De aansprekende tekst is, hoe je het went of keert, een goede realitycheck.

Mary Schmich

Ondanks dat de tekst volledig wordt gesproken op de plaat, ligt de oorsprong niet bij een speech. Toch denken sommige mensen nog steeds dat het gebaseerd is op een speech van Mary Schmich voor een groep studenten van een universiteit. Klopt niet, ze heeft nooit een  speech gehouden in die periode. Ze is columnist en schrijft de tekst dan ook als column.  Dat doet ze in 1997  voor de Chicago Tribune en als columnist hoopt ze op respons, maar nog meer heeft ze de stille wens dat de tekst ooit bij een echte eindexamen-uitreiking wordt opgelezen.

Kurt Vonnegut

Tot haar grote ergernis wordt haar column echter alleen aangehaald als men het over die ‘beroemde speech’ heeft, die er nooit is geweest. Je weet wel, van die spreker die het nooit heeft uitgesproken. Het wordt een internethype. Ondanks dat het bij haar lezerspubliek bekend is dat zij de tekst heeft geschreven,  worden er op internet vele kandidaten als auteur genoemd, waaronder schrijver Kurt Vonnegut. Kort na de bewuste  column klaagt ze in een andere column dat ze alleen door suggestie en cyberspace aan Kurt is verbonden terwijl dat nergens op gebaseerd is. Mary heeft Kurt nooit ontmoet. Kurt Vonnegut ontkent trouwens al vanaf het begin dat hij de auteur is. Hoe dan ook, de tekst gaat als een lopend vuurtje over het vroegere internet.

Zoektocht naar de niet bestaande speech

Een anderhalf jaar later werkt Baz Luhrmann samen met Anton Monsted en Josh Abrahams aan een nummer, totdat Monsted de zogenaamde speech van Vonnegut per email krijgt. Baz wil het meteen als tekst, maar vanwege de auteursrechten wil hij eerst wel toestemming. Hij komt, door het gebruik van de toenmalige zoekmachines als Alta Vista en Lycos,  er al snel achter dat er geen ene reet klopt van dat verhaal over die speech. Zo komt hij uiteindelijk bij de column van Mary uit en neemt contact op. Zij voelt eindelijk erkenning en geeft toestemming. Baz gaat aan de slag en de plaat wordt dezelfde dag nog op plaat gezet.

Mary’s wens komt uit

De Australische acteur Lee Perry spreekt het in en in de lange versie wordt Rozalla’s ‘Everybody’s free’ als behang gebruikt. In een remix dan. De impact is groot, de plaat haalt moeiteloos de nummer 1 in de UK, in Nederland is het succes iets minder. Verder worden er ook een Duitse, Zweedse en Portugese versie gemaakt, ingesproken door mensen met deze nationaliteit. Zo komt uiteindelijk de wereld  erachter dat Mary de tekst de tekst heeft geschreven. Als column. De verwarring ligt zeer waarschijnlijk aan de eerste zin van de tekst.Dat later een boek zal worden.  Hoe dan ook, Mary’s wens komt uit. De plaat wordt nog elk jaar gedraaid tijdens de diploma-uitreiking van de Universiteit van Zagreb.

Vastleggen in volledig scherm 19-11-2015 214016

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s