Meatloaf- I would do anything for love(but I won’t do that) (1993)


Iedereen kent ‘Paradise by the Dashboard Light’ uit 1978. Het is nog steeds het blikje Red-bull op een ingedut feestje. En daar was Meatloaf, oftewel Marvin Lee Aday, ook jaren alleen van bekend. Tot ergernis van hem zelf. Dat leidde uiteindelijk tot een enorme weredlhit voor ‘I would do anything for love(but I won’t do that).

‘Paradise by the Dashboard Light’

Het verhaal achter ‘Paradise by the Dashboard Light’ is bekend: op de plaat zong hij het lied met Ellen Foley, maar voor de videoclip en bij optredens was er de zangeres Karla DeVito. Het nummer was afkomstig van het album ‘Bat out of Hell’ uit 1977, dat door dit nummer een cult-status kreeg. Het nummer heeft in de Nederlandse Top 40 in 1978 en 1979 in totaal drie weken op nummer een gestaan. In verschillende aller tijden lijsten staat de plaat steevast bij de bovenste 100. Leuk toch, zo’n klassieker? Nee, Meatloaf begon zich Ben Cramer te voelen omdat hij gedoemd leek te zijn om op allerlei obscure feestjes dit nummer in den treure te moeten gaan zingen.

Jim Steinman

Dat kwam mede door hem zelf. Hij kreeg ruzie met zijn vaste schrijver Jim Steinman en dat was juist de motor van zijn succes. Na ‘Bat out of hell’ kwam hij niet veel verder dan een paar live en compilatie-albums en was het succes verdwenen. Meatloaf wist dat hij moest kiezen tussen zijn trots of het succes en hij koos het laatste. Hij ging begin jaren’90 weer de studio in en legde de ruzie met Jim bij. Dat resulteerde in ‘Bat of hell 2’. De ‘part 2’ in de titel van het album , dat niets met zijn beruchte voorganger te maken had, was niet meer dan een onderdeel  van een uitgekiende promotiecampagne.

Lorraine Crosby

En wat boeit het, het werkte. Meatloaf zette zich in een klap weer op de muziekkaart. ‘I’d do anything for love (But I won’t do that)’had niets met Paradise by the dashboardlight’ te maken en werd een van de grootste hits in de top 40 van 1993. Gesteund door een peperdure clip, jumpte hij in dat 1993 in ons land snel naar nummer 1. En ook hier deed hij weer de Ellen Foley-truuk. Deze keer was de zangeres Lorraine Crosby, maar de Milli Vanilli in de clip deed Dana Patrick.

Grootste hit ooit voor Meatloaf

Ondanks dat, overtrof de plaat alle singles die Meatloaf ooit heeft uitgebracht. Zelfs ‘Paradise by the dasboardlight’ staat nog steeds in de schaduw van deze plaat als we de statistieken in top 40 bekijken. Het groeide daarbij uit tot een van de grootste klassiekers uit de jaren’90. Alleen, zal het nooit zoveel worden gedraaid op allerlei feestjes als zijn beruchte voorganger.  Gewoon omdat het niet zo makkelijk danst.

Vastleggen in volledig scherm 6-9-2013 212252

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s