Reminded and Rewinded Top 3: Practice what you preach


Muziek en politiek gaan goed samen. Er zijn ontelbare protestliederen geschreven en artiesten proberen vaak hun maatschappelijke betrokkenheid te tonen en hun invloed aan te wenden om het publiek te bewegen. Ok, soms is het net niet.

Fugee Wyclef Jean mocht niet meedoen aan de presidentsverkiezingen op Haïti. Soms is het ook net wel.  Australiër Peter Garret (Midnight Oil) schopte het tot minister. Hij bewees dat hij zijn grote woorden in bijvoorbeeld ‘Beds are burning’ ook waar te kunnen maken in de politiek. Niet alleen een grote mond aan wal dus. Net als drie andere musici, die daad bij woord zetten en deze keer de top 3 mogen bepalen.

1.Sonny Bono(1988-1998)

indexNet zoals de hit ‘Little man’ met Cher, was Sonny in real-life niet erg groot. Maar met zijn 1 meter 69 pakte hij het wel groots aan en werd hij een van de meest daadkrachtige musici die de overstap naar de politiek maakten. Hij werd, veertien jaar na het uiteenvallen van Sonny & Cher, burgemeester van Palm Springs.Dat was naar aanleiding van frustratie over de bureaucratie waar hij mee te maken had gehad.

Nadat hij een succesvol termijn had uitgezeten werd hij gekozen als vertegenwoordiger van Californië in het Amerikaanse congres. Zijn grootste overwinning haalde hij met de Sonny Bono Act, dat de copyright voor kunstenaars onder verschillende voorwaarden aanzienlijk verlengde en gelijk trok met Europese regelingen. Dat terwijl dat voorheen in Amerika 75 jaar was. De wet werd, een paar maanden nadat Sonny was omgekomen door een ski-ongeluk, bekrachtigd.

2.Henk Westbroek (1997-2002)

henk-westbroekGek op ‘België’ in zijn periode met het Goede doel, maar Henk was ook begaan met zijn eigen stad en vaderland. Hij werd bekend als lokaal politicus nadat hij en Broos Schnetz Leefbaar Utrecht hadden opgericht. Het protest tegen gang van zaken in de Utrechtse politiek zorgde eind 90’s voor een enorme opkomst van andere Leefbaar partijen, in eigen gemeenten en met eigen issues.

Op basis van dat succes richtte Henk in 1999 met Jan Nagel en Willem van Kooten ook de landelijke variant op:Leefbaar Nederland. Het was het startsein voor een ongekend hoofdstuk in de Nederlandse politiek met absoluut dieptepunt natuurlijk de moord op Fortuyn.  Na de moord ontstond er een grimmig klimaat waarin politici veelal werden  bedreigd en dat was voor Henk in juni 2002 de hoofdreden om de politiek te verlaten. Dat deed Leefbaar Nederland ook in 2007, nadat het al uit de Tweede Kamer verdwenen was.

3.Youssou N’Dour (2012-2013)

youssou_ndour - kopieBekend van de 1994-hit  ‘7seconds’, duurde de politieke carrière van Youssou wel iets langer. Betrokken met zijn land Senegal, besloot Youssou in 2012 mee te doen met de presidentsverkiezingen van zijn land. Deze ambitie werd geblokkeerd doordat de handtekeningen die hij daarvoor had opgehaald niet op echtheid konden worden vastgesteld. Zittend president Wade werd uiteindelijk verslagen door Macky Sale. Na een zeldzaam vreedzame machtswisseling kon Sale  zijn kabinet samenstellen en Youssou werd daarin Minster van Toerisme. Heel recent, 1 september nog, stuurde Sale zijn kabinet echter naar huis en heeft de politieke carrière van Youssou amper een jaar geduurd.

Zijn er trouwens nog omgekeerde situaties bekend? Jawel hoor, maar om te spreken van succes stories? LPF-Politicus en minister Hilbrand Nawijn was ervaren in de politiek, maar een parodie op een muzikant. Daarbij trouwens een hele slechte jumper. Nawijn koppijn en gelukkig bleef zijn ‘zang’ carrière (en daarmee de schade) beperkt tot één single.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s