Phil Collins – In the air tonight (1981)

Je kent dat radiospelletje van Henk Westbroek nog wel, ‘Wat is waar’. Nog meer van dat zulle vraagstellingen vind je verder op de site.  Maar laten we hier er een doen. Neem bijvoorbeeld Phil Collins.

Phil ziet iets

Op een avond maakt hij een wandelingetje door een stad. Plots ziet hij van grote afstand dat iemand lijkt te verdrinken. Hij rent zo snel mogelijk naar de brug, maar de afstand is te groot. Gelukkig komt er op hetzelfde moment iemand al de brug oplopen en Phil gaat ervan uit dat de redding nabij is. De persoon blijft echter staan en doet helemaal niets terwijl de drenkeling langzaam onder water verdwijnt. Er zijn zijn nu twee scenario’s.

De aftermath

In het eerste komt Phil in gesprek met de man en onder het motto ‘Je hebt gedaan, wat je kon’  geeft hij de man een kaartje voor een van zijn concerten. In het tweede scenario laat Phil de man opsporen en stuurt hem persoonlijk een concertkaartje. In beide scenario’s  speelt Phil tijdens het concert op een gegeven moment  ‘In the air tonight’ . Hij geeft een seintje en bij de tekst ‘ If you told me you were drowning, I would not lend you a hand’ schijnt er een grote spotlight op de man. Phil draagt het nummer ten overstaan van het publiek op aan de man “die geen hand uitstak”….. Wat is waar?

Waarheid ‘in the air tonight’ ligt wat anders

Geen van beiden dus. Het hele verhaal is niet waar. Het is alleen een stokoude mythe over het nummer. In werkelijkheid  gaat het over de scheiding van de zanger in 1979.  Phil had het er erg moeilijk mee en begon het van zich af te schrijven. Op een avond had hij een drumcomputertje bij de hand en aan de hand van het ritme begon hij de tekst te zingen, out of the blue. Ach, hoor het van de man zelf. Aanhangers van de mythe zien  trouwens  ook hier weer een bewijs in dat het verhaal dus toch wel klopt. Het was hoe dan ook een enorme stap in zijn solo-carrière, al kon hij nog niet weten op dat moment.

‘Face Value’

Het nummer werd in eerste instantie aan zijn mede-bandleden van Genesis voorgelegd. Die vonden het niet zo Genesis. Dat zij daar later spijt van hadden bewijst wel dat de groep muzikaal meer de kant van Phil’s  solo-muziek opging na het enorme succes van het ‘Face Value’ album.  De scheiding, die zeer grimmig verliep omdat zijn vrouw er vandoor was gegaan met een ander, is achteraf een enorme boost voor zijn carrière geworden.  Vooral het zeer persoonlijke karakter van het album waar de nummers allemaal sneren waren naar zijn vrouw,  gaf het album die extra lading.

‘You can’t hurry love’.

Dat het daarmee ook een persoonlijk afrekening met de kwestie was, bewijst het een jaar later uitbrengen van het vrolijkere ‘You can’t hurry love’. Daarin stelde hij dat het vanzelf wel goed komt. Dat klopt, want hij had bij de release zijn tweede vrouw al ontmoet en trouwde met haar in 1984.

 

Advertenties

2 gedachten over “Phil Collins – In the air tonight (1981)”

  1. Kan het kloppen dat ik voor een aantal jaren geleden heb gelezen dat Phill Collins als maar dover en dover is geworden ? Optreden gaat haast niet meer?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s