Happy Mondays-Step on(1990)

Maandagen zijn niet happy, het is de minst favoriete dag van de week voor veel mensen. Of je moet natuurlijk The Happy Mondays hebben. O ja, Madchester. Deze muziekstroming veroverde binnen no-time Engeland, maar met als zoveel stromingen in de 90’s werd vloed weer eb. En zo ebde hier ook het succes weg, ons achterlatend met eendagsvliegen The Farm, The Stone Roses, The Charlatans en ‘Step on’ van die vrolijke maandagen.

Step on

Althans, we hebben er van gehoord. Met ‘step on’ scoorden ze hun grootste hit in de UK. Niet in Nederland, de cover van John Kongos’ ‘He’s Gonna Step On You Again’ haalde nooit de top 40. Dat origineel wel, deze piekte in 1971 op 27 in de Top 40. De plaat zelf presteerde niet bijzonder, maar haalde wel de geschiedenisboeken. Het wordt gezien als de plaat met de eerste sample ooit. John gebruikte namelijk de geluidsopname van een dansende Afrikaanse stam. Dat deed hij niet voor de sier, de tekst was een protest tegen de apartheid en de kolonisatie van het westen in Afrika.

Compilatiealbum

Ook dat kwam niet uit de lucht vallen, gezien John uit Zuid-Afrika komt.Maar goed, The Happy Mondays hadden dit nummer eigenlijk bedoeld voor een compilatiealbum vanwege het 40-jarig bestaan van het Elektra-label, maar besloten op het laatst toch een ander nummer van John Kongos bij te dragen. En zoals we op maandag vaak terugkijken op het afgelopen weekend, kunnen we achteraf stellen dat de band zijn piek in 1990 heeft gehad en dat ze nooit buiten de UK zijn doorgebroken.

Weer bij elkaar

De maandag is echter ook weer vooruitkijken naar het volgende weekend, daarom is het natuurlijk positief dat ze na 25 jaar nog steeds bij elkaar zijn. Vooral omdat ze al drie keer uit elkaar waren. De heren touren rond in nagenoeg de originele line-up tegenwoordig en daar ligt waarschijnlijk ook de reden dat de heren niet bepaald nieuw werk hebben uitgebracht de laatste jaren. De releases zijn voornamelijk live -en compilatiealbums, maar gelukkig hebben we de video’s nog.

Vastleggen in volledig scherm 19-11-2015 222438

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s