Reminded and Rewinded Top 3: Valentine vs Valensia


Robby Valentine en Valensia. Bij het grote publiek bekend als eendagsvliegen uit de 90’s en moeilijk uit elkaar te houden. Is niet zo gek, ze zijn ook enorm (muzikaal en persoonlijk) met elkaar verbonden. Maar toch hebben ze elkaar in de top 40 nooit ontmoet. Nee, er zat precies twee jaar tussen.  Juist in die periode kwamen ze elkaar wel in het echt tegen.

Volgens de mythe of het  verhaal was dat op een vliegveld nadat ze beiden Queens ‘Bohemian Rhapsody’ hoorden. Beiden een enorme fan van de band, hadden meteen iets om over te praten. Met elkaar en later ook met Queen gitarist Brian May zelf, die zelf een enorme solo-hit scoorde in diezelfde periode. De drie kunnen dan ook makkelijk aan elkaar verbonden worden. Maar om wel een beetje een top 3 te hebben, pakken we deze keer het uitgangspunt: wie was eerder? Oftewel, hoe was alweer de volgorde van het grootste succes voor de heren in de Nederlandse top 40?

1.Robby Valentine – Over and over again(1991)

valentine1Een moet er de eerste zijn en dat was Robby , voormalig Zinatra. Ontdekt door Adam Curry, scoorde scoorde hij in 1991 een enorme hit met ‘Over and over again’. Op het moment van deze hit, (hierrrr is hij met een recenter interview) had hij inmiddels al een nieuwe band om zich heen verzameld, simpelweg Valentine. Enorm gelanceerd door dit succes, kreeg Robby de kans met zijn idool Brian May te touren. Brian was in die tijd solo zeer succesvol, mede door die latere  hit op nummer twee van ons lijstje. Hij tourde door o.a Europa, maar ondanks dit podium slaagde de band er niet in om op Europees niveau door te breken. In een heel andere hoek van de wereld lukte het wel en Robby werd ‘big in Japan’, om even een titel van Alphaville aan te halen. Naast de nummer twee te hebben ontmoet, kwam hij daar de nummer drie van de lijst tegen.

2.Brian May – Too much love will kill you(1992)

indexEn daar is de nummer twee. Het jaar dat tussen de grootste Nederlandse successen van Robby Valentine en Valensia ligt, is 1992. In dat jaar scoorde juist Brian May zijn grootste solohit, vlak na het overlijden van Queen zanger Freddie Mercury.  Het was niet de eerste, want hij had al met ‘Driven by you’ een solo-hit gehad. De band Queen is hier, precies in het midden van de top 3, de grootste link tussen de twee Nederlanders. Robbie toerde daarbij ook als voorprogramma van de gitarist. Over het nummer gesproken, ‘Too much love will kill you’ was net als Brian ten opzichte van de heren boven en onder hem, een stuk ouder in 1992. Het nummer kwam oorspronkelijk uit 1988 maar werd afgekeurd voor het comeback-album ‘The miracle’ uit 1989. Het origineel met Freddy’s vocalen kwam alsnog op ‘Made in heaven’ terecht.

3.Valensia – Gaja(1993)

ValensiaHet brons gaat deze keer naar ‘Gaja’. Het was een van de grootste hits van 1993.  Valensia overkwam hetzelfde als Robby Valentine in 1991. Na een succesvol debuut met zowel ‘Gaja’ als zijn album ‘Valencia’ had hij moeite om het succes in Nederland vast te houden. Voor het album ‘Valensia III’ pastte hij zelfs op verzoek van de bobo’s bij de platenmaatschappij zijn stijl aan. Dat kan twee kanten op, en bij hem ging het mis, het album flopte. Maar net als bij Robby, werd hij aan de andere kant van de wereld -met name in Japan- erg populair.Daar sloegen Robby en Valensia de handen ineen en dat leidde in 1999 tot het album ‘V’  en later nog keer met ‘Valensia vs Valentine‘.

Maar hebben ze ook…..  Goed dat je het vraagt. Ze brachten inderdaad allebei een Queen-tribute uit.  Valensia deed dat in 2003, Robby deed het op zijn beurt in 2009 naar aanleiding van een Queen fanclubdag.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s