A little less conversation, a little more action- Elvis vs. JXL(2002)


Less is more zeggen ze.  A little less – een kortere artiestennaam – werd more met een volledige doorbraak. O ja,, het kwam ook door die ene grote hit. Maar met zijn huidige artiestennaam was het niet gelukt.  Inderdaad, ik heb het over Junkie XL, oftewel Tom Holkenborg.

Weekend at Wakiki

Hij werd wereldberoemd door zijn remix van die oude hit van Elvis. Hoewel, een oude hit is misschien een groot woord, het was simpelweg nog nooit een hit in Nederland geweest. Nee, het was een reclamefilmpje dat het Nederlandse publiek uiteindelijk warm deed lopen voor deze plaat.De dj speelde al eerder in de band Weekend at Waikiki onder zijn eigen naam, maar vond Junkie XL wat stoerder toen hij aan zijn eigen projecten ging werken. Toch was de wereldwijde doorbraak onder een nog kortere naam: JXL.  Dat was de enige voorwaarde van de erven van Elvis. Eerlijk is eerlijk, ze vonden dat het een hele leuke remix was en geschikt voor het reclamefilmpje, alleen die artiestennaam was klote.

Junkie XL wordt JXL

De combie van Junkie en XL was namelijk een iets te grote verwijzing naar het slotakkoord van Elvis’ leven: moddervet, onder invloed van alles en uiteindelijk overleden in de badkamer. Tom kortte daarom zijn artiestennaam voor de gelegenheid af en onder deze naamaanpassing kreeg hij wel de handen op elkaar van Elvis’ nabestaanden .  En van het grote publiek. De plaat ging in no time naar nummer 2 in de top 40.  Verder niet. De deur naar de nummer 1 bleef namelijk gesloten, vooral door Tiziano en Las Ketchup, maar daar tegenover zwaaiden alle andere deuren wagenwijd open voor de man.

Succesvol producer

Hij vertrok kort na het grote succes dan ook naar de US waar hij niet bepaald hoefde te teren op die hit. JXL was de man, de man die goed is in zijn werk. De remix was ware pr voor hem en de sterren stonden snel voor hem in de rij. Even het lijstje erbij pakken: Britney Spears, Bloc Party, Michael Bublé, Coldplay, Avril Lavigne, Sarah McLachlan, Rammstein, Scissor Sisters, Justin Timberlake en nog even verder.  Allemaal klopten ze bij hem op de deur in de hoop dat de deur naar nieuw succes ook voor hen openging.

Lichtenvoorde

Er waren tijden dat het andersom zou zijn geweest maar zo kan het dus ook gaan. En dat door die ene hit. Het maakt hem nu een van de drukst bezette remixers van deze tijd.  Zo druk dat hij geen tijd heeft voor zijn youtube site., Boeit niet, zijn muziek plaatsen doet hij wel op een andere plek, Hoes’t nu dan? , om met het Achterhoeks uit Tom’s geboorteplaats Lichtenvoorde te spreken. Goed, zeer goed zelfs. Hij is de afgelopen jaren ook doorgebroken als componist voor onder andere films en heeft  op dat gebied een indrukkend cv .  Alsof hij dat nog niet had.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s