Flashback 1996:’We gaan iets nieuws doen’


Zelden werd arrogantie zo afgestraft als met de zender Sport 7.  Met de legendarische woorden;’We gaan iets nieuws doen’  van toenmalig KNVB-voorzitter  Jos Staatsen begon een van de grootste Nederlandse  tv-mislukkingen uit de historie.  Ook een van de kortste tv-mislukkingen, want de zender zou welgeteld na ruim drie maanden al weer verdwijnen.

Grote inschattingsfout

Het publiek wilde in 1996 simpelweg geen decoder en zeker niet extra betalen voor voetbal, want ze betaalden al kijk- en luistergeld. Dat dit hedendaags over de hele linie wel wordt gedaan en geaccepteerd (Eredivisie Live en nu Fox Sports) en tegen veel hogere bedragen per maand maakt de teloorgang van Sport 7 nog dramatischer. Het was namelijk geen astronomisch bedrag, wat er werd gevraagd, zo’n 2 gulden (0.90 eurocent) per maand. Daar ging het ook niet om.

Het ging om het idee erachter. Het plan was om de consument eerst lekker te maken met alle voetbalwedstrijden en op den duur zou de zender achter de decoder verdwijnen.  Dat het zo makkelijk zou lopen, was een grote inschattingsfout. De weerstand van met name de NOS, de grootste voetbalclubs en de kabelmaatschappijen was al niet goed ingecalculeerd. Maar vooral de onderschatting van het publiek, die het ook wel zou pikken was fataal voor de zender.  De weerstand tegen dit plan werd zo groot, dat de zender al bij voorbaat een onoverkomelijke achterstand opliep in de gunst om de kijker.

Treurig einde

Het publiek en ook de pers ging er dan ook kritisch voor zitten. ‘Laat maar zien’ was de gedachte. En daar zat ook de oorzaak van de teloorgang. Het programma-aanbod was niet goed genoeg. Te veel oninteressante sporten en o ja, die quiz ‘Aanvalluh’ met Frank Masmeijer.  Mijn eigen visie op de zender is niet zo negatief. Ik vond het qua in beeld brengen van voetbal best wel meevallen, Koos Postema en Wilfred Genee waren goede presentators en naar de rest keek ik gewoon niet (meer).

En dat deed de rest van Nederland ook en ondanks verwoede pogingen om bij te sturen door omgooien van programmering en uitzendingen , was het schip al gezonken. Het treurige einde is legendarisch. Een paar minuten voor het definitieve einde  gaat er een camera door het pand en langs alle medewerkers die hun best hebben gedaan. Op het laatst wordt er ingezoomd op een stopcontact, waarna de spreekwoordelijke maar ook letterlijke stekker eruit (en het beeld op zwart) gaat. Het waren te gekke drie maanden, al was het maar (Sport) even.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s