Flashback 1989: ‘Inmmediately, without delay’


Laten we het over persmomenten hebben. Ze zijn bedoeld om duidelijkheid te verschaffen, maar als het tegenovergestelde wordt bereikt dat heb je toch wel een grote faal in communicatie op je naam staan. Kan iedereen overkomen, maar de misser van Gunther Schabowski is misschien er wel één met de meeste impact geweest, want het zorgde voor een van de grootste historische gebeurtenissen van de vorige eeuw: De val van de Berlijnse Muur.

Geleidelijke grensovergang

De regering van de DDR had onder druk van de West-Duitse kanselier Kohl, die dreigde economische hulp te stoppen, een plan ontwikkeld om geleidelijke grensovergang tussen Oost- en West-Duitsland te bewerkstelligen. Een regeling met veel ‘maars’. Zo zat er een wekenlange procedure met veel aanvraagformulieren aan gekoppeld en moest men in Berlijn en de rest van de DDR een paspoort hebben en dat had maar een deel van de bevolking. Ook werd bepaald om deze regeling  na bekendmaking pas een dag later, op 10 november, in te laten gaan zodat de grenswachten instructies konden krijgen. Zo zou een exodus worden voorkomen en het niet zo’n vaart lopen. Dacht Oost-Duitse leider Krenz.

Günther Schabowski

Er werd een persbericht opgesteld en aan persvoorlichter van het Politburo, Günther Schabowski gegeven. Met grote gevolgen. Schabowski was namelijk niet bij de besprekingen aanwezig geweest en heeft tijdens de persconferentie  dan ook geen idee op welke manier de grens opengaat en wanneer. Als hij het persbericht heeft voorgelezen, krijgt hij de beroemde vraag van een journalist: ‘Wanneer gaat de grens open?’ Schabowski kijkt vluchtig op het blaadje en ziet de ingangsdatum over het hoofd maar ziet wel de woorden ‘onmiddellijk’ en ‘meteen’ staan en antwoordt dan ook met deze woorden de vraag.

Enorme mensenmassa

Zo ontstaat er een sneeuwbaleffect van miscommunicatie, aangezet door de media, met als gevolg dat met name burgers aan de kant van Oost-Berlijn massaal naar de muur trekken. Doordat de communicatie van de regering naar beneden helemaal langs elkaar heen loopt, weten de grenswachters niet meer wat ze moeten doen. Vrezend voor hun leven laten ze de enorme mensenmassa zonder controle doorlopen en wordt er op de avond van 9 november geschiedenis geschreven.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s