Smokey Robinson & The Miracles – Tracks of my tears(1965)


Een van de mooiste motown-platen vind ik deze wel.  ‘Tracks of my tears’kwam een aantal jaar geleden weer in de belangstelling doordat American Idol Adam Lambert het zong tijdens een van de live-shows. Ook Boys II Men nam het relatief nog kort geleden op, in 2007. En zo kan ik nog een heel rijtje noemen.

Smokey Robertson & The Miracles

Maar dat ga ik niet doen. Het nummer is oorspronkelijk van Smokey Robertson & The Miracles. Het nummer kreeg vooral in de 80’s een nieuwe boost en aandacht doordat het werd gebruikt  voor de soundtracks van ‘The Big Chill’ uit 1983 en Platoon in 1986. Leuk die nieuwe aandacht, maar het was al tijdloos geworden in de 60’s. Want laten we even een paar statistieken en lijstjes doorlopen.

Records en erelijsten

Het nummer heeft het ene na het andere succes en record gebroken in muziekhistorie. Zo was het in zijn eerste twee jaar al een miljoen keer over de toonbank gegaan en staat op 50 in de ‘The Rock and Roll Hall of Fame’s 500 Songs that Shaped Rock and Roll’ lijst. Dat is een lijst van nummers van de jaren’20 tot in de jaren’90 dat de muziekgeschiedenis het meest hebben beïnvloed. Toevallig stond de plaat ook op 50 in de Rolling Stone’s Top 500 all times. En het houdt niet op: De Recording Industry Association of America (RIAA) koos de song als goede subtopper met zijn 127 in de top 365 beste singles van de 20e eeuw.

Bananaboat song

Inkoppertje, dit nummer heeft indruk gemaakt. Het wordt gezien als de mooiste en beste plaat van The Miracles. Het nummer werd geschreven door Smokey Robinson, Pete Moore, en Marv Tarplin. Laatstgenoemde bedacht het gitaardeuntje en legde daardoor de basis voor deze plaat. De inspiratie voor het riffje is wel opmerkelijk, dat kwam van Harry Belafonte’s ‘Bananaboat song’, niet echt een nummer dat in het verlengde ligt van deze hit. Maar hoe makkelijk het allemaal klinkt, William’ Smokey ‘Robinson heeft  maanden over de tekst gedaan omdat hij simpelweg geen goede beginzin kon vinden. Maar cliché , ook hier was die ene zin de trigger voor een hele songtekst: ‘Take a look at my face, you see my smile out of place’.

Platoon

Met deze zin rolden de rest van de woorden bij spreken van op het papier. De moeite was niet voor niets, de plaat is een klassieker geworden, hoewel dat zich niet heel erg vertaalde in de hitlijsten. In de UK behaalde het net wel de  top 10, in de US net niet. En bij ons? Hier deed de plaat helemaal niets tot het dus voor de film Platoon werd gebruikt. Juist door deze film behaalde de plaat toch nog een notering in de top40-historie, maar het was met drie weken niet lang. Maar ach, beter laat dan nooit en  een tijdloze plaat als deze kent geen tijd.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s