Reminded and Rewinded top 3: Geen woord Nederlands bij


In de historie van de Nederlandse top 40 komt het niet vaak voor dat in een bepaald popjaar geen Nederlandstalige plaat op 1 stond. Nog zeldzamer zijn de jaren dat er zelfs geen Nederlandse product op 1 stond. Ze zijn te tellen op één hand, je hebt er maar vier vingers voor nodig. Het beginjaar 1965 werd gedomineerd door de Beatles en de Rolling Stones, maar hoe zat het met die andere drie jaren als we puur naar de jaarlijsten kijken?

1.Het jaar 1988

74115-300-212-scaleHet gebrek aan Nederlandstalig of zelfs Nederlands product op 1 was erg opvallend, omdat dit nou net het jaar van het gewonnen EK voetbal was. Ondanks een stortvloed aan voetbalplaten waren de winnaars de heren van Revelation Time die als enige link met voetbal Ruud Gullit hadden.  Daarmee hebben we meteen de grootste reden dat ‘South Africa’ de grootste Nederlandse hit werd.   Verder hadden we het debuut ‘Winter in America’ van Rene Froger maar voor de grootste Nederlandstalige hit van ’88 moeten we bij Koos Alberts zijn. De belangstelling van Koos reikte grote hoogten door het ernstige ongeluk dat hij had gehad in 1987. Ondanks dat het niet geheel nieuw werk was, kreeg de titel ‘eenmaal kom jij terug’ een extra lading door het gevecht dat Koos voerde naar zijn herstel. In 1989 maakte hij een succesvolle comeback op het podium.

2. Het jaar 1990

Dit jaar was het ook net niet, als we alleen naar de nummer 1 positie kijken. Toch was dit een erg goed jaar voor het Nederlands product en met imagesname het Nederlandstalige werk. Groot aandeel had het Belgische Clouseau dat volledig doorbrak en een zeer succesvol jaar had. ‘Daar gaat ze’ werd een enorme hit maar de grootste Nederlandstalige hit kwam op naam van Corry Konings met ‘Mooi was die tijd’. In het decennium dat zich zou kenmerken met een ongekende opleving van het Nederlandse product, mede door TMF,  was Corry er vroeg bij. Het nummer eindigde bij de 30 best scorende Nederlandstalige singles van de 90’s. Het jaar 1990 was voor het Nederlands product  met King Bee, Cees Tol en Thomas Tol, Henk Wijngaard, Lois Lane en ook Marco Borsato beter dan je zou denken, maar het werd alleen niet met een nummer 1 bestempeld.

3.Het jaar 2010

guusmarcoNa 19 jaar op rij Nederlands product waarvan 17 jaar minstens een Nederlandstalige hit op op de eerste plaats, was 2010 het laatste jaar dat we een trapje lager moeten zoeken naar überhaupt Nederlands product. De twee grootste Nederlandstalige hits zaten er met een tweede plaats wel dichtbij, maar het was net niet. Misschien dat het te maken had met het feit dat beide platen waren gekoppeld aan kortstondige hypes. De grootste Nederlandstalige hit was ‘Schouder aan schouder’ van gelegenheidsduo Guus Meeuwis en Marco Borsato en dat was cru gezegd gewoon een voetbalplaat voor het WK voetbal. Ook succesvol was ‘Broodje Bakpao’ van The Opposites dat meteen de New Kids hype aantoonde. In de slipstream van deze hype kwam Paul Elstak pardoes weer terug.  Een andere kortstondige hype was ‘Shalalie’ van Sieneke, dat veel tegenstand kreeg van het publiek, vooral door deelname aan het Eurovisie Songfestival. Toch groeide de plaat uit tot een de grootste Nederlandstalige hits van 2010, het jaar dat mede door Den Haag wel veel Nederlands product herbergde met Anouk, Kane en Di-rect.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s