Coolio/L.V. -Gangsta’s paradise(1995)

Toen Artis Leon Ivey, Jr., oftwel Coolio in de jaren’80 bosbranden bluste, kon hij niet vermoeden dat hij met ‘Gangsta’s paradise’ een van de grootste hits van 1995 op zijn naam zou schrijven. Als brandweerman stond hij mijlenver van de muziekwereld die hij zo ambieerde.

‘Fantastic Voyage’

In 1994 veranderdealles. Hij bracht, na veelvuldig op bezoek te zijn geweest bij het KDAY-radiostation, zijn debuut uit:’It Takes a Thief’. Dit was een verwijzing naar zijn verleden als drugsdealer en gangmember. Het nummer ‘Fantastic Voyage’ wat ook op het album stond, werd opgepikt en werd zijn doorbraaksingle. Het piekte in de hiphop-charts van de US en bereikte in Nederland de nr 31 in de top 40. Op basis daarvan bracht hij zijn tweede album uit,’Gangsta’s paradise’, en dat bleek een schot in de roos.

Dangerous Minds

Vooral toen het titelnummer werd gebruikt voor de film ‘Dangerous Minds’ met Michelle Pfeiffer. De film was gebaseerd op het boek’ My Posse Don’t Do Homework‘ van LouAnne Johnson. Het vertelt het verhaal van haar ervaringen op de Carlmont High School in een achterstandswijk met veel criminaliteit. Ze gebruikte o.a teksten van artiesten om haar studenten te laten inzien dat het ook anders kan. De plaat van Coolio kwam op de soundtrack te staan van de film en het nummer werd een groot internationaal succes. En in de slipstream daarvan, had je natuurlijk Weird Al weer.

C U When U Get There

Ook in Nederland werd het vrij snel nummer 1 en  Coolio kon hier ook niet mee kapot. Of wel?  Kort na het grote succes werden snel de nummers ‘Too hot’ en ‘1, 2, 3, 4 (Sumpin’ New)’ uitgebracht. Was het too hot, een overflow aan Coolio of was die ene numéro uno een toevalstreffer?  Daarna werd het stil rond Coolio, maar hij leek toch in 1997 nog een comeback te maken met ‘C U When U Get There” van zijn inmiddels derde album ‘My Soul’. Een heel kortstondige comeback, want dat was het laatste commerciële wapenfeit van Coolio. Daarna worden halfslachtige comebacks afgewisseld met negatief nieuws.

LV

En heel toepasselijk gezien het werkverleden van Coolio, blijven met die ene brandende vraag zitten: Wat gebeurde er met L.V. ,oftewel Large Variety, die de vocalen deed? Simpel. Hij bracht twee soloalbums uit, maar dat ging volledig langs ons heen. L.V. staat in Nederland dan ook voor Lang Vervlogen…

Vastleggen in volledig scherm 3-11-2015 220712

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s