Inner Circle -Sweat(1992)

Inner  Circle uit Jamaica had niet alleen een van de grootste zomerhits, maar ook de grootste comeback van 1992.  ‘Sweat’ was een gelukkige zomerhit dat werd getriggerd door een ander nummer dat al in 1987 op een album was gezet.

Jacob Miller

Inner Circle bestaat namelijk al decennia. De groep werd opgericht in het begin van de jaren ’70 door de o.a de broers Ian en Roger Lewis. Ook in Nederland maakten we kennis met de groep. ‘Music Machine en ‘Mary, Mary’ haalden de hitlijsten.  Nadat zanger Jacob Miller omkwam in maart 1980 bij een auto-ongeluk, viel de band uit elkaar. Gedurende de jaren’80 was de band gereduceerd tot een trio en bracht het zo nu en dan een album uit en leek de band alleen nog lokaal actief te zijn.  Dat veranderde nadat de broers Lewis  de band nieuw leven inblaasden. Zanger Carlton Coffey werd aangetrokken en het nieuwe Inner Circle tekende in 1987 een nieuw platencontract bij WEA. Het nieuwe Inner Circle bracht ‘het album ‘One Way’uit. En daar stond dat ene nummer op, Bad boys.

Sweat

Het nummer werd in 1991 uitgekozen als titelnummer voor de serie ‘Cops’ en het werd meerdere malen uitgebracht. Daarmee kwam Inner Circle met name in de US in de belangstelling.  Ook van grote platenmaatschappijen.  Het 14e album, Bad to the bone’ werd door Atlantic Records wereldwijd uitgebracht en met name in Europa werd de lead-single ‘Sweat’  opgepikt. Vooral door de goede timing.  En daarmee was in 1992 daar het onverwacht weerzien met de band in de top 40.Inner Circle scoorde in de slipstream van deze enorme hit nog twee top40 hits:Rock with you(1992) en Games people play(1994), daarna werd het weer stil. Maar toch waren ze in de jaren 1992-1994 productiever in de lijst geweest dan al die jaren voorheen.

Bad Boys

Van de drie versies die van het album werden uitgebracht, stond juist op de US-versie niet ‘Bad Boys’. Daardoor liep het succes van het album in de US ver achter. Daarom besloot Atlantic het album onder de naam ‘Bad Boys’ opnieuw uit te brengen en heel strategisch het nummer op deze versie te zetten. Dat was een meesterzet, want als leadsingle van dit ‘nieuwe’ album, werd het de allergrootste hit voor de band aan de overkant. Tot nu toe.

Ze bestaan nog steeds trouwens, al is de samenstelling weer anders. Zo moest zanger Coffey de band vanwege ziekte weer verlaten, vlak na het grote succes.  Het is nu een beetje stil rond de band,maar met ‘Sweat’ als ultieme zomerhit en de plaat ‘Bad Boys’ nog steeds als leader voor ‘Cops’,zijn ze nooit uit het collectieve geheugen verdwenen.

Vastleggen in volledig scherm 8-11-2015 225339

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s