Michael Jackson’s ‘Thriller’ (1983) een nog grotere klassieker


Het is bijna 30 jaar geleden dat de videoclip van Michael Jackson’s ‘Thriller’ werd gelanceerd. Baanbrekend en nog niet eerder vertoond, werd de clip een groot voorbeeld  in de  muziekwereld.Net als het gelijknamige album dat al een jaar eerder was gelanceerd. Het album wordt tot op de dag van vandaag tot een van de beste aller tijden gerekend, omdat het een plaat is dat voor iedereen wat wils lijkt te bieden. Maar ook vanwege de invloed wat het heeft gehad op de muziekwereld.

Thriller op alle fronten een boost

MTV’s populariteit groeide nadat de zender na heftig aandringen van Michael’s platenmaatschappij de clips  voor ‘Billy Jean’ en ‘Beat it’ ging draaien.  Maar toen de zender de derde clip van het album,  ‘Thriller’ ,  ging draaien (soms wel twee keer per uur!) veranderde alles, niet alleen voor MTV.Ook voor de muziekwereld en Michael Jackson zelf. Het album had al vijf singles gereleased en het album stond overal ter wereld nummer 1. Maar nadat de verkopen begonnen terug te lopen, wilde de platenmaatschappij nog één release uitbrengen en nog één boost geven aan het album.  Zo geschiedde.

Landis en Price

Michael bedacht  het concept en John Landis werd aangenomen als regisseur, vooral door zijn film ‘An American wherewolf in London’. Vincent Price, een acteur uit de horrorwereld en bekend om zijn stem, sprak de ‘rap’ in.  Vincent koos trouwens voor 20.000 dollar salaris in plaats van een percentage van de winst, omdat hij al redelijk goed verdiende. Een klein foutje, ‘Thriller’ werd de meest succesvolle, invloedrijke en bestverkochte clip ooit.Want direct na de release van de clip bracht de platenmaatschappij ook de ‘Making of’ uit. MTV en een aantal andere partijen kochten de uitzendrechten en zo  werden de kosten van de clip( 500.000 tot 800.000 dollar) in een klap terugverdiend .

Nee,  meer dan dat, want het video-duo ging miljoenen keer over de toonbank. Zo ook het album zelf weer na de release van de clip.  Ondanks de clip, werd de single, in tegenstelling wat velen denken, niet overal nummer 1. Ook niet in Nederland. Dat komt vooral omdat het de laatste release was van een al succesvol album. De mensen die het album nog niet hadden, werden nieuwsgierig en kochten liever het hele album .Tot op de dag van vandaag. Zo werd een succesvol album, het meest succesvolle album ooit.Dat gaat Ola Ray niet lukken. Wie?

O jee, Ola Ray

Ola Ray speelde Michael’s vriendin in ‘Thriller’.  In 2009 spande ze een rechtszaak aan tegen iedereen betrokken bij de clip, omdat ze voor haar bijdrage nog een deel van de royalty’s moest krijgen.  Die kreeg ze, 75000 dollar. Het was meteen de laatste rechtszaak waar Michael (indirect) bij betrokken was. Vorige maand bracht Ola een zeer bizarre ode aan Michael uit. Bizar, niet alleen vanwege de rechtszaak, maar ook omdat de clip en nummer, zacht uitgedrukt, een ‘Thriller’ is maar niet qua kwaliteit. De video is nu al een klassieker, een viral.  Alleen aan de andere kant van het spectrum.  Daarom Ola,  hier nog een keer de klassieke clip.  zo moet het dus.

Vastleggen in volledig scherm 17-11-2015 202928

Advertenties

4 gedachten over “Michael Jackson’s ‘Thriller’ (1983) een nog grotere klassieker

  1. Hahaha schitterend…voor een paar blikjes bier…

    En idd quincy jones is toch echt de man…als men het over dit album heeft…zeg ik altijd quincy jones….hij is toch de grote man achter deze sound…natuurlijk is michael ook een held…maar quincy is zekers niet minder. Ik ken een Donna summer track van hetzelfde jaar als het thriller album uit kwam…en die donna track klinkt alsof het een nummer is die van het thriller album af komt vanwege dezelfde sound…en idd een productie van quincy…

  2. Ha Maurice,

    Leuk weer van je te horen. Dat rifje was een gunst naar Quincy Jones. Volgens de verhalen rond dit nummer, kreeg Eddie van Halen een paar blikjes bier en dat was voldoende 🙂

  3. Vincent price heeft er nog geld voor gekregen…maar die hollander (gitarist) van Van Halen heeft het gitaar rifje inclusief solo voor niks gedaan…. oops…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s