Midnight Oil – Beds are burning (1988)


De jaren’80 waren ook een beetje voor Australië in de muziek. Bands als Inxs, Crowded House, AC/DC of Men at Work waren vrij succesvol en aan dat rijtje kan Midnight Oil ook worden toegevoegd.

Beds are burning

Terwijl de band werd opgericht in de 70’s, was de vroege 80’s het tijdperk dat de band lanceerde en het snel populair werd Down Under.Ok, wel te snel voor Nederland. Zo hadden de aussies al vijf albums van de band in hun kast staan, toen we hier voor het eerst hoorden van deze band. Dat kwam door het nummer ‘Beds are burning’. Een lekker up-tempo nummer, veel mensen zongen het dan ook makkelijk mee,Maar ze hadden eigenlijk geen idee waar de plaat over ging. Goed voorbeeld is voormalig Australisch premier Howard.

Aboriginals

Hij is nog steeds een van de grootste fans van het nummer. En dat is opmerkelijk. De plaat ging in eerste instantie over een specifieke gemeenschap Aboriginals, de Pintupi, maar de plaat werd al gauw een algeheel protest tegen de behandeling van de oorspronkelijke bewoners van Australië de afgelopen 200 jaar.  Het nummer groeide uit tot de signaturensong van de band en ook in ons land werd het hun grootste hit. Frontman Peter Garret, erg betrokken bij deze kwestie, wilde op zijn minst een officieel excuus namens de regering.

Premier Howard  blijft halsstarrig

Maar dat werd echter geweigerd door toen zittend premier Howard.  Hij heeft tot op de dag van vandaag geweigerd excuses te maken omdat hij onder andere stelde dat zijn regering niet verantwoordelijk kan zijn voor de fouten van voorgangers. Tijdens de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen in Sydney trad de band op in bijzijn van grootste fan en premier Howard. Geheel in het zwart en met het woord ‘Sorry’ op hun kleding gedrukt werd dit nummer gespeeld, maar ondanks deze wel erg duidelijke hint gaf Howard geen krimp.

Rudd

If you beat them, join them zeggen ze wel eens. Opvolger Rudd pakt het bij zijn aantreden in 2007 wel daadkrachtig aan. Zo benoemde hij Peter, al jarenlang politiek actief, tot minister in zijn kabinet. Want Rudd deed meteen iets in zijn eerste kabinetsperiode dat de de langgekoesterde wens van Peter was,  officieel sorry zeggen in het parlement.  Beter laat dan nooit. Net als die ene grote hit van de band trouwens. die wel niet en uiteindelijk in 2009 wel  uit elkaar is gegaan.

Vastleggen in volledig scherm 4-11-2015 223720

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s