Backstreet boys – Everybody (1997)

Oh my god, we’re back again. Reminded and Rewinded is het, maar dit was ook de eerste regel uit ‘Everybody’ van de Backstreet Boys. Wat One Direction voor het nu is en New Kids on The Block voor de 80’s was, dat waren die vijf uit Orlando voor de 90’s. Vaak blijft zo’n boysband in een decennium hangen en heeft het een beperkte levensduur, als act dan, maar het is in een korte tijd zeer succesvol.

Kanttekening

Dat patroon ging ook hier op. Alleen één kleine kanttekening, de Backstreet Boys bestaan (net als de New Kids on the Block) nog steeds.  Maar  als we het over het over de act hebben, dan blijft het ‘die band uit de 90’s’. Het is altijd het vaste ritueel. Snel gelanceerd, snel succes, uit het zicht, uit de hitlijsten. Vaak probeert zo’n act zich te onttrekken van die periode, want net als hun toenmalige doelgroep worden ze ouder. Dus proberen ze van het tiener-imago af te komen. Maar tieners zijn juist het platenkopend publiek en daardoor zie je act niet snel terug in de hitlijsten.Dat gebeurde ook met deze boyband uit Orlando.

Via-via en wat auditie

Wacht, even een misverstand uit de wereld. De band is daar opgericht, maar alleen Howie en A.J. kwamen uit die stad in Florida. En hoewel ze vrijwel uit allemaal uit verschillende staten kwamen, zijn ze ook niet allemaal bijeengeraapt door een auditie. Het was meer via-via zoals met Brian, alleen Nick en Kevin hebben echt auditie gedaan. Maakt niet uit, de bedenker Lou Perlman wilde een succesvolle boyband en dat lukte aardig.

Thriller

‘Everybody’, lanceerde het tweede album van de band. Het werd vergezeld door  één van de duurste clips. Voor de band dan, de vijf legden zelf geld neer voor de clip, geregisseerd door Joseph Kahn. De band wilde namelijk een opvallende clip omdat de plaat de eerste single werd van het tweede album. Zo kwamen ze met  deze parodie op ‘Thriller’. Het was hun eigen idee en daardoor kostte het naast geld ook veel overtuigingskracht naar de platenmaatschappij om de video op MTV te krijgen. Met succes, en dat succes hield tot na de eeuwwisseling aan.

I want it that way

Maar een patroon bij dit soort bands: Het succes heeft een houdbaarheidsperiode en houdt ook snel op.  Ten opzichte van de bands voor hen deed de band wel iets in Nederland wat Take That en New Kids on the block nooit is gelukt: namelijk een nummer 1 scoren. Dat was met ‘I want it that way’. Symbolischer kan bijna niet. Want zo zijn we bij het laatste  patroon: zodra format-bands niet meer kneedbaar zijn, is de lol voor de mensen achter de schermen snel over…

Vastleggen in volledig scherm 21-11-2015 161724

Advertenties

Een gedachte over “Backstreet boys – Everybody (1997)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s