Sugar hill Gang – Apache (1981)


Als er een nummer is geweest dat zich heeft aangepast aan de tijd en populair is gebleven, dan is het ‘Apache’ wel. Een nummer dat drie decennia heeft overbrugd, in even zoveel versies. Het werd geboren als een gitaarnummer in de 60’s maar het werd een hiphop legende door The Sugarhill Gang in de 80’s. Daarna kreeg het een eigen dansje en zo hebben we nu een van de grootste YouTube hits van dit moment te pakken.

Incredible Bongo Band 

Ok, even 53 jaar terug in de tijd. Het nummer is officieel van The Shadows, die het als instrumentaal gitaarnummer in 1960 opnamen. Het had een sound die veel deed denken aan latere Ennio Morricone soundtracks voor westerns. Het nummer werd daarna tig maal gecoverd en een van meest legendarische versies was die van Incredible Bongo Band  uit 1973.

Legendarisch, want deze versie werd het bruggetje tussen de 60’s en 80’s. De groep muzikanten rond  Michael Viner was haastig bij elkaar verzameld omdat Michael was gevraagd als vriendendienst een soundtrack  te doen voor de absurde filmThe thing with the two heads.

Rap-samples

Nadat de twee opgenomen nummers werden opgepakt binnen zijn muziekwereldje, maakte Michael en consorten een hele elpee, vooral gevuld met covers. Zo ook ‘Apache’. Het waren opvullers geweest en Michael kon zich niet bedenken dat zijn versie de basis werd voor vele producties in de 80’s en verder.Want het nummer werd ontdekt en opgepikt vanwege de beat door toonaangevende hiphop-mensen als Dj Kool Herc en Grandmaster Flash. Daarna ging het hard en werd het een van de meest gebruikte rap-samples.

‘Rappers Delight’

Zo ook door de Sugar Hill Gang. In Nederland en de rest van de wereld had deze groep geschiedenis geschreven met ‘Rappers Delight’, het was hier bijvoorbeeld de eerste rapplaat op 1.  Succes dat nooit meer werd overtroffen en Sugar Hill Gang was een band  die nooit meer terugkeerde in de top 40. Het album ‘8th wonder; waar ‘Apache’ op stond ging dan ook volledig aan ons voorbij.

The Fresh prince of Bell Air’

Maar ook in de 90’s dook het nummer gewoon weer op en kreeg het door rappers geadopteerde nummer eindelijk ook een dansje. Het dansje werd legendarisch door een aflevering van ‘The Fresh prince of Bell Air’ waar Will Smith en Alfonso Ribeiro (Carlton) het dansje doen tijdens een danswedstrijd.Het dansje werd door het grote publiek overgenomen en werd mateloos populair door onder andere de viral ‘Evolution of dance’,  een van de best bekeken video’s op YouTube ooit.

Nu 53 jaar naar de eerste opname en 20 jaar na het eerste dansje werd het nog een keer overgedaan in de Graham Norton Show afgelopen vrijdag. Will Smith, zijn zoon Jaden, Dj Jazzy Jeff en Carlton gingen nog een keer los op de versie van de Sugar Hill Gang, achteraf toch een van de populairste versies van het nummer.

Vastleggen in volledig scherm 21-11-2015 165403

Advertenties

Een gedachte over “Sugar hill Gang – Apache (1981)”

  1. Sugar hill gang en die rappers delight is de biggest bite ever… sommige rhymes zijn geschreveb door raheem van the furious 5 en de meeste rhymes zijn geschreven door grandmaster caz a.k.a. casanova fly (vandaar dat je zijn naam nog gespeld hoort in de rappers delight song). Opzich geen probleem als iemand anders de schrijver is (ghostwriter) maar in dit geval schreef caz voor zijn manager met hele andere bedoelingen…en zijn tekst eindigde bij de sugar hill gang… Nooit heeft grandmaster caz enig geld gezien…credits…een dank je wel of noem maar op…
    Vandaar dat hij in 2000 of 2001 een track gemaakt heeft MC delight (kheb hem op vinyl) om het hele verhaal op tafel te gooien…to set the record straight…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s