Zeitgeist: 25 jaar per ongeluk een nummer 1 hit (Part 2)


Lil’Louis (1989)

Lil’ Louis – French kiss(1989)

Lil’ Louis bijvoorbeeld.  Hij kreeg het vermoeden dat de plaat wel eens  heel groot ging worden, op het moment dat hij ‘French Kiss’ voor het eerst in een grote club draaide. Het publiek werd namelijk steeds stiller naarmate de plaat langzamer ging lopen en dat was toch een testmomentje voor hem. Nadat het tempo weer omhoog ging, heeft hij tot op de dag van vandaag nog nooit zo’n groot applaus gehad, zegt hij nu, Na begin 80’s al house-pioneer in de housescene van Chicago te zijn  geweest, is hij ondanks het uitblijven van een nieuwe wereldhit, gewoon verder gegaan met het verleggen van zijn muziekgrenzen.

Vaya Con Dios (1990)

Vaya Con Dios – What’s a woman (1990)

Of neem  nu Vaya Con Dios. De groep  was ook al jaren bezig, maar scoorde pas in de 90’s een grote internationale hit met ‘What’s a woman’. Drama en succes lagen dicht bij elkaar. Terwijl het succes van de groep tot grote hoogte steeg door de opvolger ‘Na Neh Nah’ en het album ‘Night owls’, knapte de tandem Dani en Dirk en de band die ijzersterk leek, uit elkaar. Zeer korte tijd na de  breuk overlijdt Dirk aan een overdosis. Een paar jaar geleden kwam een documentaire uit over de carrière van Vaya Con Dios en blikt Dani terug op die hit, dat hitalbum en Dirk.

Technohead(1995)

Technohead
Technohead – I wanna be a hippy (1995)

Technohead was een project van Michael Wells en zijn vrouw Lee Newman. Tot verrassing van de twee scoorde het project enorm met ‘I wanna be a hippy. Lee  kon nog net het succes meemaken. Ze overleed kort na het succes van de plaat en Michael gaf eind 1997 een zeldzaam interview. Hij legt uit dat de plaat een experiment was dat goed uitpakte. Daarnaast legt hij de stroming Gabber aan de Engelse journalisten uit en neemt  hij alvast een voorschot op Technohead als eendagsvlieg door te stellen dat Technohead niet meer dan een naam is.

Eiffel 65(1999)

Eiffel 65 – Blue (1999)

Dat is Eiffel 65 ook, als je erover nadenkt.. Alleen bestaat de act nog steeds/ alweer. En verrassing, net als de anderen in dit gezelschap was ‘Blue’ een complete verrassing na jarenlang aanrommelen. Met computers in hun geval. In een interview vorig jaar, stelt Jeffrey Jey dat het succes voor een groot deel te danken was aan de rage rond de auto-tune in dat laatste jaar van de vorige eeuw. Een techniek die ook Cher in datzelfde jaar aan een comeback hielp.

Dante Thomas(2001)

Dante Thomas – Miss California (2001)

Dante Thomas scoorde  met een beetje hulp van ‘Fugees’ Lauren Hill en Praz in 2001 een hit met ‘Miss California’.  In een interview uit 2012, stelt hij dat hij op zoek is gegaan naar een opvolger, een Miss California 2, en dacht deze gevonden te hebben. Dat bleek ‘U remind me’ te zijn, maar die ging naar Usher.  Zijn Europese succes concentreert zich nu meer in Duitsland en geheel in die lijn is zijn laatste wapenfeit de samenwerking met het Duitse Michael Mind Project, op de hit ‘Feeling so blue’. Inderdaad, een bewerking van die hiervoor besproken hit van Eiffel 65…

Mario Winans (2004)

Mario Winans – Don’t wanna know(2004)

En hoe is eigenlijk met Mario Winans? Hij bezorgde met zijn nummer 1 ‘I don’t wanna know ‘ in 2004 zelfs Enya een comeback in de top 40 door haar credits te verlenen. Mario stelt nu dat hij niet zo zeer zijn geld op dat nummer had gezet omdat hij ook trots was op een aantal andere nummers. De verrassing was hoe dan ook groot dat deze plaat werd opgepakt door het publiek, maar in plaats van artiest te blijven is hij zich meer gaan toeleggen op produceren, iets wat hij voor die grote hit ook al deed.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s