Zeitgeist: 25 jaar per ongeluk een nummer 1 hit (Part 1)


Het is corebusiness hier op de site: eendagsvliegen opzoeken met die ene vraag”Waarom is het niet meer gelukt om in de picture te blijven? Vaak is het antwoord erg logisch: Het succes viel niet meer te toppen. Laten we eens  dit weekend een paar eendagsvliegen op de nummer 1 uit de afgelopen 25 jaar zelf aan het woord laten.  Morgen deel 2

Sam Brown (1988)

28748378_SamBrownStop001232211410
Sam Brown – Stop 1988

Sam Brown, dochter van beroemde ouders Joe en Vicky was al sinds de 70’s actief in de muziek, met name als achtergrond-zangeres. Na in 1986 solo te zijn gegaan, scoorde ze in 1988 al relatief snel een wereldhit met ‘Stop’. De reden dat het daarna inderdaad stopte en ze daarna nooit meer een hit scoorde, lag vooral bij het feit dat ze haar eigen weg in ging qua muziek. Daar heeft ze nooit spijt van gehad.

Roots Syndicate (1993)

hqdefault
Roots Syndicate – Mocking Bird Hill 1993

Roots Syndicate scoorde in 1993 een enorme hit met ‘Mocking Bird Hill’, een oud nummer van George Vaughn Horton.  Het was al tig maal gecoverd en dat gebeurde ook door de Nederlandse reggae-groep die al bestond sinds de 80’s. Hun versie kwam niet geheel uit de lucht vallen, want ze werden gevraagd door een verzekeraar die het nummer gebruikte voor een beroemd reclamefilmpje. Nadat de hype rond het nummer en de reclame was geluwd, verdween de groep in de anonimiteit en ging in 1997 uit elkaar. Twintig jaar na deze hit lijken ze weer bij elkaar te komen.

Soca Boys

the-soca-boys
Soca Boys -Follow the leader 1998

The Soca Boys scoorden in de zomer van 1998 een enorme hit met ‘Follow the leader’. Hoe tropisch de naam ook was, het was een puur Nederlandse act. Het team achter de schermen bestond uit 3 personen en als uithangbord werden enkele zangeressen en Van B. King gevraagd. Nadat de hit nooit meer werd getopt, hangt Van B. King de Ben Cramer uit. Een van de mensen van Team 3, Waldy Samson, ziet het meer als een mooi moment en keek wel verder, maar in dit interview kijkt hij nog eenmaal terug .  

Lumidee (2003)

images
Lumidee – Never leave you 2003

Lumidee’s  ‘Never leave you’ (Uh oh) had niets met de Teletubbies te maken, maar nu tien jaar later heeft ook vrijwel niemand meer over haar.  Dat was in 2003 wel anders, toen ze met een frisse debuutplaat kwam in het zeer populaire Dancehall genre. Haar debuutalbum heette ‘Almost famous’ maar de titel leek achterhaald te zijn:ze was het al en eigenlijk was het al weer bijna over. Met het tweede album ‘unexpected’ probeerde ze het nog, maar zo onverwachts haar ster steeg, zo snel was het al weer over. Zelf kijkt ze er anders tegen aan en zijn we nog niet van haar af.

Duffy (2008)

duffy
Duffy – Mercy 2008

Duffy was met haar ‘Mercy’ een van de lichting nieuwe zangeressen, die in deze periode, met name het jaar 2008, massaal de hitlijsten bestookten. Vaak waren het ingetogen liedjes en piekten ze tot grote hoogten. Goede voorbeelden zijn Amy McDonald, Gabriella Cilmi, Golbie Gaillat, Adele, Sara Bareilles. En Duffy natuurlijk.  Haar Mercy had een beetje nostalgisch karakter, Blue-eyed Soul genaamd, hetzelfde genre waarmee Caro Emerald een jaar later ook succesvol zou zijn.  Van de lichting 2008 is Adele met kop en schouders het succesvolst geworden, maar deze sterrenstatus bereikte ze pas drie jaar later met haar  tweede album. Dat lukte Duffy niet, maar ze is gelukkiger dan ooit.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s