Peter Gabriel / Kate Bush – Don’t give up (1987)


In het midden van 1985 ging het wat minder met Peter Gabriel. Aan de ene kant werkte hij aan een redelijk succesvolle solocarrière na zijn periode in Genesis, aan de andere kant wankelde zijn persoonlijke leven.Hij stortte in na een zenuwinzinking.

Peter ziet het even niet meer zitten

Tijdens deze vervelende periode in zijn leven zag Peter op een avond een documentaire over de grote werkeloosheid in de 30’s en hoe families daar mee omgingen. Met hulp van zijn vrouw, familie, vrienden en bekenden was hij er net een beetje bovenop gekomen.Hij besefte dat hij er alles aan wilde doen om zijn familie bij elkaar te houden. Zijn huwelijk met Jill wankelde namelijk. Zo schreef hij het van zich af, leidend tot een van zijn grootste hits ooit, het nummer ‘Don’t give up’.

Met jou erbij

Het was dan ook eigenlijk niet bedoeld voor een duet, het nummer was vanuit zijn oogpunt en ervaring geschreven.  Maar Peter dacht dat het nummer krachtiger zou zijn als ook een vrouw een deel van de tekst zou zingen. Hij had Dolly Parton op het oog, maar het kwam er niet van. Tweede keus was Kate Bush en die zegde toe. De tekst werd iets aangepast  zodat de tekst vanuit  twee personen kon worden gezongen. Enig nadeel van de samenwerking met Kate was dat zij niet vaak optrad zodat de promotie voornamelijk via andere manieren, zoals interviews en airplay verliep.

Geen jaloerse achterban

De platenmaatschappij kwam trouwens met het idee voor de videoclip om Peter en Kate in een innige omhelzing het nummer te laten zingen. Naar eigen zeggen heeft Peter toestemming gevraagd bij zijn vrouw, want het huwelijk liep immers niet op rolletjes. Jill had er geen moeite mee en gaf later aan in interviews dat ze het een persoonlijk nummer vindt, dat het nummer over hen tweeën gaat. Peter legde het nummer uit als een hart onder riem bij het omgaan met mislukkingen of iets dat dreigt te mislukken. Want wat er aan zat te komen kwam ook uit , de scheiding tussen Peter en Jill vond plaats in 1988.

So..

Het nummer kwam uiteindelijk op het meest succesvolle album van Peter te staan, ‘So’.  Zo werd weer eens bewezen dat uit ellende vaak de mooiste dingen kunnen komen.  En Peter? In de 90’s maakte hij nog een comeback in Nederland met o.a het nummer ‘Steam’. Daarna is zijn carrière voor het grote publiek door mist omgeven, maar hij  komt binnenkort na 11 jaar weer met een album: ‘I/O’.

Vastleggen in volledig scherm 7-11-2015 200016

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s