Zeitgeist zero’s: Na die top 40 hit van het jaar (Part 2)


Dit weekend de jaarlijsten en het decennium in twintig platen en met name wat het verder heeft opgeleverd. Vandaag de tweede helft.

2005:GGuus-Meeuwiseef mij je angst – Guus Meeuwis

843 punten
Bereikte nummer 1
Stond 26 weken in de top 40

Nummer 2: James Blunt -You’re beautiful

Dit was een uitzondering die de jaarlijst-regel lijkt te bevestigen. Met de nummer 1 van het jaar topte Guus zijn eerdere prestatie, terwijl James dat nooit meer deed. Overeenkomsten tussen beide heren waren er ook. Hun beide debuten ging over een ervaring met geliefden. Bij James liep dat minder goed af,  het betrof zijn ex. Bij Guus ging het crescendo, hij trouwde uiteindelijk met haar.  Guus was en is nog steeds een van de succesvolste artiesten van het land.

Hij is een van zeldzame acts die weer een toppositie in de jaarlijst wist te behalen na dit in 1995 ook al te hebben gedaan.  Deze keer enorm meeliftend met de publieke omarming van Andre Hazes, een jaar na zijn dood. Hoewel het verhaal wel anders ligt ( het nummer was al opgenomen toen André nog leefde), is het succes van het nummer wel grotendeels daar aan te danken. Hoe dan ook, hij is naar mijn mening ook de enige artiest met nummer 1 uit een 00’s jaarlijst  die deze prestatie nog eens kan over doen. En daar heeft hij Andre Hazes niet voor nodig.

2006: Ljuanesa camisa negra – Juanes

820 punten
Bereikte nummer 2
Stond 28 weken in de top 40

Nummer 2: Marco Borsato – Rood

We hadden in 2006 best wel keuze uit zomerhits. “Toppertje’ , het eerder genoemde ‘Hips don’t lie’ en ook ‘Living on video’ waren kanshebbers.  Maar toch ging Juanes met de eer strijken, niet alleen qua zomerhits. Toch wel opvallend. Bij de eerste Big Brother had je Ruud als morele winnaar en heeft menigeen moeite de werkelijke winnaar  (ff denken, Bart Spring in ’t Veld) te herinneren. Dat was in de top 40 van 2006 ook.

Marco Borsato scoorde naast debutant voor het Symphonica in Rosso, ook een van de grootste en bekendste hits van het jaar. Toch was het echt Juanes die we als laatste hoorde in 2006. Na het succes van ‘La camisa negra’ had hij in de zomer van 2007 nog een groot (zomer)succes met het nummer ‘Te busque’, een duet met Nelly Furtado. Dat was echter niet genoeg  om de prestatie van het jaar eerder te herhalen. Met deze plaat die nooit nummer 1 werd, liet hij alle nummer-1 hits achter zich. Nu lijkt hij zelf achter te zijn gebleven in de geschiedenisboeken.

images2007: Jij bent zo – Jeroen van der Boom

801 punten
Bereikte nummer 1
Stond  25 weken in de top 40

Nummer 2: Andre Hazes/Gerard Joling – Blijf bij mij

Voor de latere Toppers was dit een uitermate succesvol jaar. In totaal stonden twee leden van de act 22 weken achtereen in de top 3. Jeroen, voormalig belspelletjes-aan-elkaar-prater, was al lang bezig met een zangcarrière. In eerste instantie was het meer de richting van Jazz,  resulterend in drie geflopte albums. De reden van Jeroen’s succes in 2007 ligt voornamelijk bij het Marco Borsato-loze jaar.

Door hetzelfde recept, met ook een bewerking van een Zuid-Europees(Spaans) nummer, bijna op hetzelfde moment (nazomer) scoorde hij enorm. Na zijn collega Gerard Joling  te hebben afgelost op nummer 1, bleef hij, na de terugtocht te hebben ingezet, daarna nog een recordaantal weken (9) op nummer 2 staan.  Daardoor  versloeg hij zijn collega ook in de jaarlijst. Na de terugkeer van Marco Borsato bleef hij topper, maar dan meer in de Arena dan in de top 40.

20amy08:This is the life – Amy MacDonald

840 punten
Bereikte nummer 1
Stond  27 weken in de top 40

Nummer 2: Coldplay – Vida la Vida

Ja, 2008 was het jaar van Amy. Op basis van een afgerond jaar dan. Coldplay overheerste, scoorde veel meer punten dan haar, maar deze groep had de pech dat het net een week te vroeg 2009 werd.  Net als  Amy. Net  als in 1988 was het in 2007 even stil rond Madonna en daardoor werden verscheidene zangeressen gelanceerd. Net als Amy bijvoorbeeld.Zoals zo vaak, verdwenen de zangeressen ook die snel doorbraken.

Net als Amy. Aan de motivatie lag het niet. Terwijl Amy op oudejaarsdag 2008 bij de Mega top 100 nog vertelde over al haar plannen bleef het in 2009 bij Amy echter oorverdovend stil. De stilte werd doorbroken in 2010 met een nieuw album: “A Curious thing’ en de single “Don’t Tell Me That It’s Over”. Haar carrière misschien niet, in tegendeel, maar het enorme top40-succes van 2008 wel.

black_eyed_peas-i_gotta_feeling2009: I gotta feeling Black Eyed Peas

786 punten
Bereikte nummer  1
Stond  22 weken in de top 40

Nummer 2: Krezip – Sweet goodbyes

In 2003, 2004, 2005,  2006 waren ze met een plaat bij de bovenste 25 dichtbij. En op de rand van 2009 werden ze het. Black Eyed Peas scoorde terecht de top40- hit van het jaar omdat de plaat niet alleen in Nederland maar ook in de wereld de allergrootste hit was.  De plaat brak niet alleen in de top 40 alle records, het groeide ook uit tot de meest gedownloade single aller tijden.

Daarbij was het een van de meest gebruikte nummers bij de allerlaatste hype van de 00’s:de flashmob. Voor Krezip was het de allerlaatste kans op de hit van het jaar, maar zij eindigden voor de tweede keer in 9 jaar tijd in de top 3 van de eindejaarslijst. Dat was zowel met hun eerste hit in 2000 als hun laatste in 2009.

Een mooiere afronding is er eigenlijk niet, van zowel hun carrière als het decennium zelf.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s