Zeitgeist 80’s: Willem Ruis en Ron Brandsteder’s Moordspel

De grootste presentator ooit op de Nederlandse tv is nog altijd Willem Ruis. Ok, erg gebaseerd op mijn eigen mening, maar er zijn weinig mensen die het tegendeel beweren. Willem heeft in de 80’s namelijk alles in zich om een show te dragen. Hij leeft mee met de kandidaten, het spel en het publiek. Ook heeft hij een enorme drive om iets goeds neer te zetten.

Perfectionist

De perfectionist Willem Ruis wil altijd beter, groter en nog spectaculairder.Zo Screen shot 2012-02-24 at 2.16.39 PMook De Sterrenshow. De show gaat financieel gigantisch over de top ondanks het gebruik van sponsors. In 1986 stopt zijn omroep, de VARA, dan ook met de show. Willem neemt nog even 20 afleveringen op van  zijn andere programma ‘Vijf tegen vijf’ en gaat vervolgens een tijdje op vakantie.

De criminele Willem Ruis show

Een paar weken naar Spanje om tot rust te komen en nieuwe ideeën te bedenken.Eentje heeft hij al, ‘De criminele Willem Ruis show’. Als hij kort daarna in de krant leest dat Ron Brandsteder al zoiets gaat doen, stort zijn wereld in. Het zet hem ook tot nadenken en reflectie. Ondanks deze situatie en aanhoudende pijnen beleeft hij toch een mooie vakantie met vriendin Ellen en zijn kinderen. Maar in datzelfde Spanje, vlak aan het einde van de vakantie, overlijdt hij op 4 augustus 1986 op 41-jarige leeftijd aan een hartaanval.

 Moordspel

Het idee van Will153312-300-202-scaleem in Spanje  komt uiteindelijk op de buis in de vorm van ‘Moordspel’. Naar mijn weten het eerste interactieve programma op de Nederlandse t.v. Elke week wordt er een kort filmpje met de moord vertoond bij de TROS en kan men de moordenaar proberen te raden. Elke week haalde ik bij de Trekpleister van die kaartjes met de mogelijke daders. Als je de moordenaar goed had, maakte je kans om de uitzending bij te wonen. In de uitzending gingen vervolgens de winnaars aan de slag met de bewijzen en draafden de acteurs uit de filmpjes ook in de show op.

Ondanks de hype en het grote succes, stopt het programma al na 6 afleveringen. Dat komt mede omdat het programma bij de start een enorme rel veroorzaakt. Bij de allereerste moord wordt het slachtoffer door een (echte)slang gebeten. Nadat de acteur Lo van Hensbergen na minder dan drie weken ook daadwerkelijk overlijdt, is het land te klein. Hoewel de ophef een beetje overdreven is, besluit men na de eerste serie niet verder te gaan met de show.

Legende

De show is besmet. Door een zeer korte aanwezigheid op de buis wordt het wel cult. Net als Willem. Maar die mag je geen cult noemen, zo’n iemand  noemen we een legende. Geleefd worden en vooral hebben geleefd. Met het overlijden van Willem Ruis blijft er  al decennia lang een groot showman achter in de 80’s.

Vastleggen in volledig scherm 30-8-2015 222334

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s