Kingdom Come- What love can be(1988)

Ach, vandaag de troonwisseling. Ik wilde eigenlijk er helemaal niet over hebben, maar het deed me wel denken aan de band waar ik ooit een stukje aan wijdde. Want het is natuurlijk een inkoppertje om over de groepen King en Queen te hebben, maar  waarom niet over een heel koninkrijk? Een koninkrijk, dat anders dan ‘Kingdom come’ doet vermoeden, allang bestaat. Al weten dat niet veel mensen dat nog. Net als dat nummer ‘What love can be’. Nee die wel.

Lenny Wolf

Ja, Kingdom Come, de Duitse band onder leiding van Lenny Wolf. De band had vlak na de oprichting eenmalig een anoniem bestaan in de tipparade en gleed meteen de vergetelheid in. Dat was opmerkelijk, want de band werd vergeleken met Led Zeppelin, dus dat moest toch wel goede muziek zijn? Dat vonden producer Bob Rock en John Kalodner in die tijd ook. Eerstgenoemde, later bekend van o.a. Metallica’s ‘Black album’, dook met Lenny de studio in om het eerste album van Kingdom Come op te nemen.

Roxette

John was de sleutel tot de doorbraak van de band. Het verhaal begon,net als de Zweedse act Roxette korte tijd later, met een cassettebandje. Verschil met dat verhaal was dat John geen buitenlands student was, maar een hele grote in de muziek. Vele acts als Van Halen, Foreigner en Phil Collins kregen een platencontract dankzij hem. Wereldberoemd is het noemen van zijn credits op een album. Terwijl er normaal een functie of bijdrage achter de naam staat vermeld, wordt hij steevast door iedere band bedankt omdat dat hij er was.

cassettebandje

Dat moet Lenny ook hebben gedaan, want John hoorde het nummer ‘Get it on’ in de studio en vroeg of hij het op cassette mocht hebben. De tape belandde bij een radiostation in Detroit en binnen korte tijd draaide de hele US het nummer. Betere promotie was er niet en het eerste album, heel origineel genaamd ‘Kingdom Come’, ging honderdduizenden keren over de toonbank. Dat was het begin van een hele carrière die nog steeds voortduurt, alleen weten dat de hardcore fans.

Led Zeppelin kloon

Want in NL hebben we van de band bar weinig meer gehoord. In de rest van de wereld eigenlijk ook niet meer. De band kwam namelijk nooit meer dicht bij het succes van die ene plaat in 1987 omdat met name de grunge opkwam. Ook kwam de band nooit van het imago van Led-Zeppelin-klonen af. Lenny is in de loop der jaren de enige contante factor in de band geweest. Zoals hij een band bij elkaar zocht aan het begin, deed hij dat in later ook weer. De band bestaat nu uit full-time Duitsers en vandaag is het het nieuwe album ‘Outlier uitgekomen, maar dat zal waarschijnlijk aan iedereen voorbij zijn gaan als ik hier dat ene nummer niet had genoemd. Welke? Deze…

Vastleggen in volledig scherm 25-11-2015 194810

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s