Zeitgeist 1994


Het jaar 1994 is voor sommige mensen als de dag van gisteren toen Onderweg naar Morgen begon. Inderdaad,  in dat jaar kregen we een tweede soap in Nederland, maar dat herinnert zich bijna niemand nog. Net als de genocide in Rwanda. Net als Netscape, nog steeds de eerste echte browser voor publiek. Net als Moppentoppers. Net als Tanya Harding die haar concurrent Nancy Kerrigan bij het schaatsen uitschakelde.

Ook zijn we Branco vergeten, de Braziliaanse voetballer die Nederland weer naar huis schoot in de kwartfinales van het WK. Van Oranje gingen we naar Paars, Paars 1. En dromen bleken geen bedrog te zijn met s  top40-record en de verkiezing van Nelson Mandela als Zuid-Afrikaanse president.

O jee, Simpson

65914B6F8CCC9ADF8EBF0AD6F3BD6

Het jaar 1994 was verantwoordelijk voor de meest beroemde achtervolging op tv ooit. Dat leidde meteen tot de beruchtste rechtszaak ooit, maar goed. O.J. werd in zijn Ford Bronco, als verdachte van de beruchte moordzaak van zijn ex en haar partner, tergend langzaam door meer dan 20 politiewagens gevolgd. Het sneeuwbaleffect in de media groeide ook met de minuut. Naast zo’n 1000 journalisten werden er talloze helikopters door net zo veel zenders ingezet. Met lange rijen mensen aan de kant van de weg werd de arrestatie van O.J. , die van plan was te vluchten, een happening, een van de grootste live media-operaties ooit. Net als de rechtszaak trouwens, dat net als zijn vluchtpoging, langzaam voortkabbelende. Het werd een waar mediaspektakel, met als climax vrijspraak in eerste instantie . Niet alleen de sporter zelf, maar ook verscheidene personages, zoals rechter Lance Ito, werden ook in het buitenland BA’s oftewel Bekende Amerikanen.

Alleen aan de top te dromen

2013-04-25De nummer 1 hits waren voor o.a. Wet Wet Wet met ‘Love is all around’ en Real 2 Reel met ‘ I like to move it’. Het was met Mariah Carey ’s ‘Without you’ en Laura Pauzini’s ‘La Solitude’ eenzaam daar, maar dankzij de dromen van 2 Brothers on the 4th floor was er hoop. Want het werd het jaar van de Nederlandse producties, ook op 1. Zo kun je het het popjaar 1994 samenvatten met een naam: Marco Borsato. Hij brak alle records.

Blew

imagesZeker net zo onvergetelijk en onsterfelijk werd Kurt Cobain, leadzanger van Nirvana. Onsterfelijk in figuurlijke zin, want volgens de officiële woordlezing pleegde Kurt op 5 april met een loopgeweer zelfmoord en werd drie dagen later gevonden door een elektricien die aan de slag wilde met een beveiligingssysteem. De dood van Kurt sloeg in als een bom, vooral omdat de band zijn stempel drukte op hun genre maar ook op 90’s. Nirvana wordt gezien als vaandeldragers van een van de grootste stromingen dat de 90’s personifieerde  en zijn aanvang had, de Grunge. Kurt speelde  jarenlang in Nirvana, dat in het Hindoeïsme letterlijk uitblazen (van een kaars)betekent.  Dat gebeurde. Na  jaren geworsteld te hebben met verschillende verslavingen, vond hij dan in april ’94 zijn eigen Nirvana en trad toe tot de beruchte club van 27.   Ja, met zijn 27 jaar  en drie albums was hij populairder en invloedrijker dan hij zelf besefte, maar hij was te druk met zichzelf.

French power

LeonTheProfessional04Een van de indrukwekkendste films van dit jaar was Leon, the professional. Het vertelt het verhaal van een huurmoordenaar die bevriend raakt met een meisje van 12, een van de eerste rollen van Natalie Portman. Zij zoekt wraak voor haar broertje nadat deze is vermoord tijdens een afrekening. De keiharde Leon ontdooit langzaam en leert haar om te gaan met wapens. De vriendschap tussen de twee leidt er toe dat Leon voor haar op zoek gaat naar de daders met alle gevolgen van dien.De film lijkt van Franse makelij te zijn door de gecaste Jean Reno en Frankrijk als locatie, maar de film is hartstikke Amerikaans. Hoewel, in tegenstelling tot vele producten uit Hollywood, kent deze actiefilm nou eens geen happy-end. Aan het eind van het verhaal is er maar één ster in de film, en dat  blijft de plant. Je zult nooit meer een huurmoordenaar, die mensen het zwijgen oplegt, zoveel compassie zien hebben voor iets wat nooit zal praten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s