Marusha -Over the rainbow(1994)


O ja, dat nummer. “(Somewhere) Over the Rainbow” hoor je vaak voorbij komen in films. Het nummer is al jaren oud. Het werd in 1938  gecomponeerd door Harold Arlen en E.Y. Harburg voor Judy Garland. Een jaar later werd het op single uitgebracht en nu 75 jaar later, is de plaat al tig keer gecoverd en toch krijgen mensen er geen genoeg van. Zo wordt het nummer ook gebruikt in een spotje van een bekende zorgverzekeraar. Maar wie is die gozer trouwens die het nummer zingt?

Over de regenboog van Hawaii

De naam van de man is bijna onuitspreekbaar. Ik denk dat menig dj dan ook blij zal zijn geweest, dat zijn versie de top 40 nooit haalde. Het is namelijk Israel Kamakawiwoʻole, maar voor vienden Iz. Hij was een populaire Hawaïaanse zanger en werd wereldberoemd na het uitbrengen van zijn album ‘Facing Future’.  Daarop stond ook hert nummer ‘Somewhere over the Rainbow’.   Dit lied, waarin hij zichzelf begeleidt op de ukelele, viel op door zijn eenvoud en dat maakte deze versie een klassieker en een van de meest gebruikte versies in films.Israel woog aan het eind van zijn leven 340 kg, omdat hij leed aan een ernstige vorm van Obesitas. Hij stierf op 26 juni 1997 op 38-jarige leeftijd.

Vriendelijke reus

Israel werd op Hawaï ‘De Vriendelijke Reus’ genoemd. Mede omdat hij altijd vrolijk en positief was, maar vooral vanwege zijn liefde voor Hawaï en zijn inwoners. En dat was geheel wederzijds.  Heel Hawaï liep uit voor de uitvaart van de man en zijn leven werd gevierd in een zonnige setting. Als hoogtepunt werd het as van Israel over de wateren rondom Hawaï  uitgestrooid, zodat hij voor altijd verbonden blijft met het eiland. En zo liet hij dus Hawaï en de rest van de wereld deze versie na en is hij nu vooral bekend door dat ene liedje op die vele soundtracks. Maar wie haalde dan wel de top 40 met dit nummer?

Aan het eind van de regenboog is Berlijn

Nou, Marusha Aphrodite Gleiss bijvoorbeeld, gelukkig ook ingekort tot simpelweg Marusha. Deze Duitse dj was radio-dj met het programma ‘Dancehall’in Berlijn. Meevarend op de happy-hardcore scoorde ze in 1994 drie top40-hits waarvan deze de grootste was. Op dat moment in de 90’s hoorde ze tot de top in Europa en werd nog genoemd in Scooters ‘Hyper, Hyper’ . Dan was je top, zo werd ook onze eigen Paul Elstak genoemd. Hoewel het (commerciële) succes daarna vooral in Duitsland werd gescoord, geldt ze nog steeds als een van de groten in de Europese house. Let go back to 1994…

Vastleggen in volledig scherm 25-11-2015 201420

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s