Safri Duo – Played A-live(The Bongo song) (2001)

Deze plaat van het Safri Duo is er zo’n een in de categorie  ‘survivors’.  We lijken de plaat maar niet zat te worden. Bijna exact 12 jaar geleden kwam hun plaat binnen in de hitlijsten en die zouden we al bij voorbaat nooit hoog in allerlei Top 100 Aller tijden lijstjes plaatsen.Of liken en streamen.

Want in een tijd zonder Twitter, Facebook en het nog maar net geboren I-Tunes, werd deze plaat via het sneeuwbaleffect op de radio toch een enorme hit.  Nu twaalf jaar later krijgt het nog steeds iedereen de dansvloer op en het lijkt of iedereen de plaat weer voor het eerst hoort.  Safri Duo is vaak alweer vergeten en ‘Played-a-live’ staat vooral bekend als de ‘Bongosong’ of  ‘dat nummer met die trommels’

Savery-Friis duo

Dat succes, dat konden Uffe Savery and Morten Friis, want over hen hebben we het,  nog niet bedenken toen ze elkaar in 1977 ontmoetten. Ze liepen samen het conservatorium door en besloten het duo Savery-Friis te beginnen, simpel afgekort Safri-duo. Alleen bekend in hun eigen (klassieke)muziekwereld, kwamen ze in 1999 producer Michael Parsberg tegen. Classic met dance…

Historie

De samenwerking leidde tot een van de grootste hits van de jaren’00. De plaat was de best scorende plaat in de top 40 van 2001, terwijl de plaat nooit de nr 1 haalde. Dat was historisch, want in de jaarlijst stond sinds 1971 steevast een ex-nummer 1 op de eerste plek. Ook stond het als een van de langst genoteerde platen in de lijst en groeide het uit tot een klassieker.

Michael McDonald

Plots waren ze er dus, elf jaar na hun eerste cd. Plots waren ze ook weer verdwenen. Van het Safri duo hoorden na 2002 nog weinig, maar met wat voor een opvolger moet je komen op deze plaat? Zij deden dat met ‘Samba Adagio’. Daarmee was het nog niet helemaal uitgewerkt, ze stonden in ieder geval na hun grote hit nog twee keer in de top 40, namelijk ook met een bewerking van Michael McDonalds ‘Sweet Freedom’. Daarna werd het stil.. En hoe ging het verder met het Safri Duo? In 2004 brachten Savery en Friis hun tweede house-album met nieuw materiaal uit, getiteld 3.0. Het verscheen enkel in Denemarken.

Night of the Proms

In 2005 kwam er een internationale versie uit, onder de naam 3.5. In datzelfde jaar stond Safri Duo samen met Seal en Frank Boeijen veertien keer in een uitverkocht Ahoy tijdens de Night of the Proms.Dat deden ze nog een keer dunnetjes over in België. Eind 2008 kwam het derde album ‘Origins’ uit, waarop het house-element van de voorgaande twee albums in mindere mate aanwezig is en dat zich meer in de richting van wereldmuziek ging. Met dit album gingen de twee gedeeltelijk terug naar hun klassieke achtergrond en daarmee de vergetelheid in bij het grote publiek…behalve als die ene plaat weer eens wordt opgezet natuurlijk.

Vastleggen in volledig scherm 25-11-2015 202125

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s