Zeitgeist 1989


Het jaar 1989 was een van de opmerkelijkste van de jaren 80’s. De jaren ’80 gingen er uit met een bang. De president-wisseling in de US in januari en daarmee het afscheid van Ronald Reagan gaf het startschot voor een grote omwenteling die zelden in de wereld had plaatsgevonden.

Wankelen en omvallen

De Berlijnse muur viel en Oost-Duitsland donderde in elkaar.Dat was de trigger dat er voor zorgde dat vrijwel elk regime in Oost-Europa wankelde en uiteindelijk omviel.  Het domino-effect dat was ingezet was niet meer ter stoppen en zou tot december 1991 duren, toen de Sovjet Unie ophield te bestaan. Aan de andere kant van de wereld kreeg  het Chinese regime  met nog nooit zoveel tegenstand te maken door middel van de studentenprotesten.

Daarbij kende Zuid-Afrika ook een enorme omwenteling door het aantreden van president De Klerk, die daarna de apartheid afschafte en Nelson Mandela vrijliet.  Dit waren allemaal gebeurtenissen die weer de basis vormden van de 90’s. Terwijl de brandhaarden van de 80’s werden geblust, ontvlamde in Joegoslavië het eerste vonkje na protesten in Kosovo en werd zonder dat we het toen wisten, daarmee  de basis gelegd voor de 90’s. En zo kregen we in 1989 wel vaker een preview van de 90’s.

usenetConnected

Internet bestond ook al in 1989, maar werd beperkt en voor andere doeleinden gebruikt. Het zag door het ontbreken van toepassingen als HTML meer uit als een kleurrijk dos-programma.  In dat einde van de 80’s werd er al voorzichtig gebruik gemaakt van BBS (bulletin board system), een vorm van uitwisseling van berichten en berichten door middel van een inbelsysteem.

Dat werd vooral gedaan door studenten van universiteiten en het uitwisseling van berichten ging door middel van het plaatsen van teksten op een centrale plek, zoals de afkorting al zegt, een prikbordsysteem. Waar  veel mee werd gewerkt was Fidonet, een inbelsysteem dat je ook in staat stelde private messages te sturen, later bekend als email.BBS kan door zijn structuur worden gezien als de oervorm van internet dat na 1993 zijn huidige vorm kreeg.

Wereldwijd grijsgedraaid

Vastleggen in volledig scherm 23-12-2015 224623.jpgWe draaiden De La Soul met Me, myself and I  dat ook in Nederland erg makkelijk nummer 1 werd, we maakten kennis met  Roxette’s- The Look.

Een briljant album deed de echte soundtrack vergeten: Prince  met Batdance was de eerste single van een rij hits van het album. De Simple Minds scoorden met Belfast child hun grootste hit maar de meeste opvallende en controversiële plaat was de nummer 1 voor Lil Louis en zijn French kiss. Over controversieël gesproken, in diezelfde categorie gaat de hoofdprijs voor de videoclip naar Madonna’s Like a prayer, dat bijna overal nummer 1 werd. Ja bijna, behalve in Nederland.

veronique_prelaunch_1989aNa de reclame

Het tv-moment was op 2 oktober 1989. Reclame kreeg een andere dimensie door de komst van RTL Veronique. De eerste commerciële tv-zender deed zijn intrede en de eerste uitzending vond op die datum plaats. Het was een aardverschuiving, het zorgde ervoor dat de Ster niet meer alleenheerser was in de reclamewereld. Adverteerders konden meer dan ooit hun producten plaatsen doordat het principe van adverteren werd omgekeerd.

In plaats dat er programma’s werden gemaakt en de adverteerders daarna moesten kiezen waar ze hun reclames plaatsten, werden er nu adverteerders gezocht en werden er daar programma’s om heen gemaakt.  Ook kregen adverteerders de mogelijkheid om hun producten op veel preciezer tijdstip te plaatsen ten opzichte van de publiek omroep doordat commerciële programma’s werden onderbroken. Een revolutie in reclameland.

At the pictures in 1989

Vastleggen in volledig scherm 20-11-2015 140718

We gingen naar ‘Batman’. Met een briljante soundtrack van Prince en Jack Nicholson als legendarische joker. We gingen naar het tweede deel van ‘Back to the Future’ en ‘Ghostbusters’ die net zo goed waren als hun voorganger, naar  ‘Indiana Jones and the last Crusade’, naar ‘Driving Miss Daisy’ en we  hadden de al eerder besproken cultfilms’ UHF’ en ‘Bill and Ted’s exellent adventure’. We bleven thuis toen Madonna’s ‘Bloadhounds of Broadway’   en ‘The Karate Kid III’ draaiden.

The most beautiful girl in the world

 

Vastleggen in volledig scherm 23-12-2015 224933Ons eigen Angela Visser werd in 1989 gekroond tot Miss Universe, de overtreffende trap van Miss Nederland . In tegenstelling tot de titel werd ze daarmee de concurrent van Miss World om dat daar twee organisaties achter zitten. Maar dat terzijde, zij heeft als eerste en tot nu toe als enige de titel voor Nederland gewonnen. Hoewel deze uitverkiezing maar een jaar zijn uitwerking heeft door een tijdelijk appartement en een jaar reizen over de hele wereld als ambassadrice van de organisatie, kan het een opstap zijn naar iets groters en blijvender.

Negen van de tien keer gebeurt dat niet en verdwijnt de winnares na een jaar weer van het toneel en zo de archieven in. Bij Angela Visser liep het anders. Zij bleef bekend doordat ze optrad als commentator bij de volgende verkiezingen en in een flink aantal tv-series en films speelde. Ze werd in 2002 uitgeroepen tot populairste miss Universe ooit en bewees daarmee dat de talentenronde belangrijker is dan je denkt.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s