Zeitgeist 1997


Het jaar 1997 was een jaar waarin veel nieuwsfeiten hun invloed hadden op de hitlijsten. Vooral nieuws over  mensen die zinloos aan hun einde kwamen, maakten indruk. De dramatische moord op Meindert Tjoelker wekte veel respons op en maakte hem een symbool tegen zinloos geweld. Zeven jaar later was deze gebeurtenis de basis voor een latere nummer 1. Maar ook in 1997 waren de hitlijsten verbonden met drama’s.

Zo was de nummer 1 van de jaarlijst voor Puff Daddy en Faith Evans een rechtstreeks  gevolg van de moord op Notorious BIG. Hans Kraay jr. scoorde een van de grootste voetbalhits ooit als gevolg van de veldslag tussen Ajax en Feyenoord bij Beverwijk, waar Carlo Picornie omkwam. En in dat jaar werd  ook een decennialang verkooprecord verpulverd zodat een nieuwe single de bestverkochte aller tijden werd.

Wereldwijd afscheid

D9BFD679F96EDE37275A331F0EA90 Allemaal naar aanleiding van hét nieuwsfeit  van 1997: de dood van Princes of Wales Diana Spencer, The England Rose.En daarom pakte ze ook onbedoeld het  tv-moment van 1997. Het verhaal is bekend, of eigenlijk nog steeds niet. Feit blijft wel dat haar uitvaart over de wereld te zien was en een miljoenenpubliek trok zowel in Londen zelf als op tv.

Het werd een rouwproces van jewelste en het Engelse volk uitte massaal hun rouw. Voor een volk dat bekend staat om hun ‘stiff upper lip’ nog nooit vertoond. Naast rouw was er ook veel woede onder de Engelsen. Woede op de paparassie die als eerste verantwoordelijk werden gehouden voor het dodelijke drama, maar ook het Britse Koningshuis moest het ontgelden. Vooral de trage reactie van Buckingham Palace en de Koningin in het bijzonder, wekte heel veel onbegrip.

De Marathonuitzending op 6 september, de dag van haar begrafenis,  werd wereldwijd uitgezonden en dat was een aaneenschakeling van indrukwekkende momenten. Naast de speech van Charles Spencer, Lady Di’s broer, was het vooral het nummer ‘Candle in the wind ‘van Elton John dat indruk maakte. Elton, een zeer goede vriend van Diana,  zong het live in Westminster Abbey en de singleversie werd binnen recordtijd de bestverkochte single aller tijden. Tien jaar later werd er een groot Tribute-concert georganiseerd door haar zoons Harry en William, met optredens van onder andere Duran Duran, haar favoriete band.

Die another day

teresaOp 5 september overlijdt Moeder Theresa. Zij werd wereldberoemd door als zuster in Calcutta zich in te zetten voor de allerarmste medemens. Haar overlijden zou normaal gesproken en terecht wereldnieuws zijn geweest, maar het werd volledig overschaduwd door de dood van princes Diana.  Ondanks dat ze tijdens haar leven de waardering en erkenning heeft gekregen van de wereld, waaronder van goede vriendin Princes Diana, werd ze zes jaar later zalig verklaard, een eer die haar volledig toekomt.

Born againmedia_xl_453060

Een enorme doorbraak in de wetenschap was het klonen van schaap Dolly. Het werd daarmee het eerste gekloonde dier ter wereld en leidde tot vele reacties. Niet alleen vanwege de techniek kerntransplantatie, maar ook nadat Dolly maar zes jaar werd en daarmee de tegenstanders  in de kaart speelde. De huidige stand van zaken is dat het klonen van mensen nog steeds niet kan, na-apen en imiteren natuurlijk wel.

Aardverschuiving in de hitlijsten

2013-04-031In 1997 kenden we een ongekende opmars van de Nederlandstalige muziek in het genre dat voorheen bij de piratenzenders was te horen.  De bekende Marianne Weber van het toenmalige Holland Duo, name solo een cd op met Frans Bauer die net was doorgebroken.  Dat leidde tot een hype onder fans van beide artiesten zodat de vooruitlopende single ‘De regenboog’ binnenkwam op 2 in de top 40 en door steeg naar nummer 1. Toch gezien als een incidentje, was dit slechts een voorloper op het grootste smartlappensucces van de 90’s: Jantje Smit’s ‘Ik zing dit lied alleen voor jou alleen; stootte het duo van nummer 1 door er zelf binnen te komen. Dat was voor het eerst sinds 29 jaar en daarna bewees hij niet alleen met de zeven weken op die plek een blijvertje te zijn.

Wereldwijd gedraaid:

2013-04-03– Wes – Alane

  • No Doubt – Don’t speak

  • Aqua – Barbie girl

  • Puff Daddy/ Faith Evans – I’ll be missing you

  • Anouk – Nobody’s wife

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s