Falco-Jeanny (1986)


Een van de meest controversiële platen uit 1986 was ‘Jeanny’ van de Oostenrijker Johann Holzel, oftwel Falco.

Jack Unterweger

Waarom? Omdat de algemene opinie nog steeds is dat het nummer is geïnspireerd op de beruchte Oostenrijkse seriemoordenaar Jack Unterweger.Zo was daarom de bekende radio-dj Thomas Gottschalk een van de felste tegenstanders van het nummer en noemde het meerdere malen ‘rommel’. Uiteindelijk kwam het tussen hem en Falco wel weer goed, trouwens.Maar veel Duitse radiostations weigerden het nummer te draaien of het werd alleen gedraaid met een waarschuwing. Deze negatieve publiciteit gaf het nummer een enorme boost.

Bizar verhaal

Het werd in veel landen nummer 1,zo bereikte het nummer in het toenmalige West-Duitsland de top.Ondertussen, in 1986 en ten tijde van het nummer, zat Jack  een levenslange straf uit, maar hij werd in 1990 toch vrijgelaten. Bizar aan het verhaal was dat hij daarna werd ingehuurd door een Oostenrijks tijdschrift om met de politie van LA op patrouille te gaan en te schrijven over het verschil in aanpak van prostitutie in de VS en Europa.In diezelfde tijd werden er drie prostituees vermoord en hoewel hij altijd heeft geclaimd onschuldig te zijn, werd hij in 1994 veroordeeld in Oostenrijk en pleegde kort erna zelfmoord.

Falco ziet het anders

Falco zelf begreep , terug in 1986, weinig van de media-rel rond Jack. Hoewel hij het nummer op een bepaalde manier had ingezongen en in het nummer en clip ontvoering wordt gesuggereerd, ging  het nummer volgens Falco absoluut niet over moord. Volgens hem werd het nummer vanuit het oogpunt van een stalker gezongen.Hij argumenteerde het door te stellen dat aan het einde van de clip Falco in een psychiatrische kliniek zit en het meisje (gespeeld door Theresa Guggenberger) uit de clip hem levend en wel komt opzoeken. Zij snapte trouwens de ophef zelf ook niet en keerde gewoon terug in de videoclip van deel 2 van het nummer.

Open einde

Deel 2,ja. Falco wilde namelijk een trilogie van het nummer maken, vandaar dat het officieel ook ‘Jeanny part 1’ heet. De opvolger ‘Coming home'(Jeanny part 2) kwam er nog, maar deel 3 is nooit afgemaakt. Maar wat was deel 3 nou?  Zo is er een grote aanhang voor het meest waarschijnlijke  ‘Where are you now’  , vanwege dezelfde structuur en het soortgelijke nieuwsbericht. Daar in tegen  is volgens velen The spirit never dies’ ook een kandidaat, vanwege de logische afronding van het verhaal. Dan zijn er ook weer mensen die beweren dit nummer juist het vierde deel is. Zeker weten doen we het dus niet meer. Falco verongelukte namelijk in 1998 op de Dominicaanse Republiek. Daarbij ons achterlatend met het onafgemaakte verhaal van Jeanny, dat we nu zelf moeten invullen.

Vastleggen in volledig scherm 30-3-2013 221353

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s