Zeitgeist 2002


Je hebt maar One Mic en dan moet je een heel jaar samenvatten. Waar moet je beginnen als we het hebben over 2002? Als een spannend boek had het jaar alle ingrediënten voor een waanzinnig verhaal.  Het jaar van de invoering van de Euro, het debat na de gemeenteraadsverkiezingen en daarmee het jaar van Fortuyn. Het jaar van de LPF en drie regeringen.

Het jaar van Brazilië dat wereldkampioen voetbal werd met Rrrronaldooooo. Het jaar van de grote bomaanslag op Bali Het jaar van het huwelijk tussen de toekomstige koning en koningin van Nederland maar ook het jaar van het overlijden van prins Claus. Het jaar van de UEFA-cup voor Feyenoord en het dansje van Las Ketchup. Helaas ook het jaar van gijzelingen, neem de bizarre breedbeeldgijzeling in het verkeerde gebouw of een theater in Moskou als locatie. You name it, 2002 had het.

Hiddink superster in Zuid Korea

2e377f23-1d52-405b-90a8-fb24cb1177e8_1160468518504-HiddinkPoster350

Louis van Gaal en daarmee het hele Nederlands elftal ging niet naar het WK, dat was wel even wennen. Alleen de Duitsers konden hun leedvermaak niet verbergen en eerlijk gezegd was het ook diep treurig dat zo’n groot voetballand er niet bij was. Guus Hiddink was er wel.  Wij waren daarom allemaal Zuid-Koreaans in die zomer van 2002, want met Hiddink was Nederland er toch een beetje bij.  Door niemand werd er  in de poule  rekening gehouden met het land omdat het ondanks winst, niet bij bepaald sterke landen in de groep zat. Ach, het was leuk dat ze er wel bij waren.

De hele wereld begon wakker te worden toen  het sterke Italië en Spanje naar huis werden gestuurd en Zuid-Korea pardoes in de halve finale stond. Daar bleef het bij, maar Guus Hiddink werd onsterfelijk en kreeg een mythische status in het Aziatische land. In Nederland erkende men dat Guus een van de beste coaches ter wereld was geworden en dat werd  bezegeld met een eigen Guuseum in zijn eigen Varsseveld.  Dat Guus kansloze ploegen tot grote hoogten kan laten stijgen en dit geen eenmalig incidentje was, bleek ook uit zijn latere successen met de nationale ploegen van Australië en Rusland en de club Chelsea.

A Mighty heart…

0328pearl1Daniel Pearl had zich in de 90’s opgewerkt als toonaangevend journalist en was in Pakistan werkzaam voor the Wall Street Journal. Op weg naar een interview naar aanleiding van ‘the shoebomber, de man die in december 2001 had geprobeerd een vliegtuig op te blazen door middel van zijn schoenen, werd Daniel ontvoerd uit zijn hotel door een terroristische groepering dat Daniel beschouwde als een CIA-agent. Het enige levensteken dat daarna nog van Daniel werd vernomen was een video waarin hij een krant vasthoudt terwijl een pistool op hem wordt gericht. Negen dagen later wordt hij onthoofd en de video-opname wordt gepubliceerd door zijn moordenaars. Pas drie maanden later wordt hij gevonden door de Pakistaanse politie.

Niet alleen vanwege de gruwelijke details rond zijn dood, maar ook doordat hij geloofde in overbrugging van verschillen tussen mensen en zich wereldburger te voelen tijdens zijn leven en dat ook zo uit te dragen,  zorgde ervoor dat Daniel een symbool werd tegen haat op basis van religie, nationaliteit en andere denkbeelden. In talloze boeken, documentaires, muziekstukken en de film ‘A mighty heart”  wordt hij geroemd. De door familie en vrienden gestichte Daniel Pearl Foundation heeft als kernpunt de wereld te verenigen door middel van journalistiek, dialoog en muziek. Zo worden elk jaar de Daniel Pearl Music Days gehouden.

Pluto Trash

images 5Elk jaar heeft zijn films en dit jaar was vooral het jaar van de fantasy en Science fiction. De top 5 van best bezochte films worden ingenomen door Harry Potter, Lord of the Rings, Spiderman en de sf-films van Star trek en min of meer in het genre zittend Men in Black. Laatstgenoemden waren grote producties die door het publiek werden omarmd . Maar dat daarmee niet elke film met een raket en wat sterren populair kon worden, bewees veruit de slechtste film van het jaar ‘The adventures of Pluto Nash’. En oh oh, die was slecht, want Spiceworld was Oscar materiaal vergeleken met dit.

Dat de film zo slecht was wordt niet alleen benadrukt door de overvloed aan negatieve recensies, maar ook op financieel gebied. Het is nog steeds de grootste flop ooit als de productiekosten van 100 miljoen dollar tegen over de opbrengst van amper 4 miljoen wordt afgezet. Ook kreeg het een record aantal Razzie nominaties (tegenhanger Oscars) voor de film zelf. De film won er geen een, maar dat werd in 2009 rechtgezet door Eddie Murphy een all-time award toe te kennen voor Slechtste acteur van het decennium.  Grappig is dat het script van de film al uit de 80’s stamt, maar tallose keren is herschreven omdat men zelf niet tevreden was. Uiteindelijk kreeg de laatste scriptschrijver, Neil Cuthbert, de credits. Hij heeft daarna nooit meer een script voor een film geschreven. Met de carrière van Eddie ging het wat beter, alleen is het opmerkelijk dat dit voornamelijk off-screen was. Zijn grootste succes was namelijk het inspreken van de stem van ‘Donkey’ in  de Shrek-films.

Wereldwijd grijsgedraaid in 2002…

2013-03-233Eminem -Without me

The Calling -Wherever you go

Isley Brothers feat. R.Kelly – Contagious

Elvis vs. JXL – A little less conversation

Tziano Ferro – Perdono

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s