One mic en die ene grote hit: Brainpower

Gert-Jan Mulder, beter bekend als Brainpower, scoorde in 2002 een nummer 1 met ‘Dansplaat’ en dat was een bekroning van jaren lang hard werken. Dat hij in 2002 zo blij met zijn nummer 1 was, werd duidelijk toen hij er ook naar refereerde in zijn plaat ‘One mic’. Dat was een samenwerking met Nas, een van zijn grootste idolen.

Prijzen

Brainpower  zag ik voor het eerst opduiken in de clip van Extince, namelijk ‘Zoete inval uit 1999. Het was de eerste kennismaking met het grote publiek, nadat hij een jaar eerder de Grote Prijs van Nederland had gewonnen.Hoewel hij de laatste jaren wat meer op de achtergrond is geraakt en zijn laatste top40-succes uit 2007 dateert, heeft hij vele prijzen gewonnen en behoort hij nog steeds tot een van de beste tekstkunstenaars van Nederland.

Nas

Wie is Nas? Nas is was getrouwd met R&B-zangeres Kelis, maar dat terzijde. Nas debuteerde in 1994 met het hiphopalbum ´Illmatic´, wat tot op heden wordt beschouwd als één van de beste albums aller tijden in het genre. In Nederland horen we in 1996 voor het eerst van hem door zijn samenwerking met de toen populaire Lauren Hill. De plaat ‘If I ruled the world’  was de start voor een meer commerciëler koers met nog een paar top40-hits. Met het album ´Stillmatic´ uit 2001 keert de rapper echter weer terug naar zijn hiphopwortels.

One Mic

Hij wordt in de rapwereld beschouwd als één van de  origineelste rappers, in de lijn van KRS-One. Hij is het grote idool van Brainpower en dat was de reden voor Brainpower om zijn Nederhop-single en nummer 1 ‘Dansplaat’, te laten opvolgen door een ‘duet” met zijn grote voorbeeld. En met gemengd succes. ‘One Mic’ haalde de nummer 17 en is slechts een voetnoot in de popgeschiedenis.  Dat lijkt Brainpower nu ook te zijn na ruim tien jaar, maar hij is er nog, hoor.

nas and brainpower -one mic

Advertenties