Zeitgeist 1990

De Stone Roses waren in 1990 bekender dan Guns ‘N’ Roses.  Dat zou later wel omgedraaid zijn. Het jaar 1990 was dan ook een echte overgang van de 80’s naar de 90’s.

1990: Uit elkaar en samenvoegen

Zo vielen na de eerste stormlopen in ’89, in willekeurige volgorde  de Berlijnse Muur en het ijzeren gordijn verder uit elkaar en begon de Sovjet-Unie zichzelf in  rap tempo te ontmantelen,  beginnend met onafhankelijkheidsverklaringen van de Baltische staten en de oprichting van het GOS.  De twee Duitslanden werden daar in tegen weer samengevoegd na 41 jaar en Nelson Mandela werd door zijn vrijlating weer herenigd met zijn volk en begon een nieuwe start.

Ruimtetelescoop Hubble had echter een valse start en werd  verbonden met een verkeerde spiegel, maar werd jaren later verantwoordelijk voor een van de mooiste ruimtefoto’s ooit. En zo waren de tegenstellingen ook elders te zien. Living in a Box, Jackson 5  gingen uit elkaar, Pearl Jam en The Black Crowes kwamen bij elkaar. RTL4 werd geboren door haar inboedel van RTL Veronique  met die van Joop van den Ende’s mislukte tv-avontuur Tv Tien samen te voegen.  Uit elkaar en samenvoegen it was, in dat 1990.

Girl, you know it’s true.

screen_shot_2013-02-19_at_3.36.40_pmEen muzikaal duo dat dit jaar uit elkaar ging was Milli Vanilli. Gedwongen, dat dan wel weer. Als eerste daad gaven de twee de Grammy’s terug dat het duo nog een half jaar eerder had gewonnen vanwege het grote succes van hun album.En daarmee pakten ze een van de tv-momenten van het jaar. De hele achtergrond , uitleg en aftermath ten spijt, de persconferentie van zowel Frank áls het duo was een beschamende vertoning.

Nadat de beschuldigingen heen en weer waren gegaan, probeerde Frank zijn handen schoon te wassen en de ‘nieuwe’ act te lanceren. Het duo deed op hun beurt een poging live te zingen. Daaruit werd pijnlijk duidelijk dat zij niet de zangers in de studio konden zijn geweest. De persconferentie werd dan ook hun ondergang. De conclusie is nu, jaren later, heel simpel: De buikspreekpoppen werden mondig en de producer was bang voor zijn hachje. Dat werd gered en de twee waren het haasje. Het eindigde met vooral Rob Pilatus als grote verliezer van het drama.

Elkaar in het midden ontmoeten

Greetings-across-the-internationalEr was ook plaats voor samenkomen in 1990. Zo ontmoetten Engeland en Frankrijk elkaar op het midden van Het Kanaal toen de verbinding tussen beide landen, de Kanaaltunnel, werd gecomplementeerd. Brit Graham Fagg en Fransman Philippe Cozette boorden onder grote media-aandacht naar elkaar toe. Het duurde nog wel zo’n vier jaar voordat de tunnel bruikbaar werd en werd geopend aan beide kanten van het kanaal, maar het was een prestatie op zich.

Het Britse continent was sinds de laatste ijstijd, al 8000 jaar van het Europese vasteland gescheiden . Het bleef dan ook heel lang bij een idee dat zijn eerste vorm kreeg  in het begin van de 19e eeuw. In een relatief korte tijd van negen jaar werd het project voltooid en zo werd een van de grootste waterverbindingen volbracht, naast het Panama- en Suezkanaal.   Ik ben er in 2011 nog doorheen gereisd en ondanks dat je in een trein zit heb je het idee dat je met een object door een koker reist.  Erg grappig en kort trouwens. In ongeveer 40 minuten ben je aan de andere kant van het Kanaal.

Misery maakt Stephen een gelukkig man.

misery_lJe hebt uit elkaar gaan en bij elkaar brengen, een tussenweg is er niet. Althans, in die laatste situatie ontstaat er een status quo waar minstens een van de partijen ongelukkig is. Zo ook in de film Misery. Een schrijver  besluit te stoppen met zijn hoofdpersonage. Dat blijkt juist het begin te zijn van het verhaal, als hij een ongeluk krijgt met het nieuwste manuscript bij zich. Hij wordt gevonden met het script door zijn grootste fan die verhaal en fictie al snel niet meer uit elkaar kan houden.

Het was de glansrol van  Kathy Bates, die als enige ooit een Oscar ontving voor een rol in een Stephen King verfilming. Het was exact tien jaar na “The shining’, een van de bekendste verfilmingen van de schrijver. Jack Nickolson werd dan ook voor deze film gevraagd, maar weigerde omdat Stephen King zwaar ontevreden was geweest over ‘The shining’ en het opnieuw liet verfilmen. Stephen was over deze film echter uitermate enthousiast en rekent het nog steeds tot zijn beste weergaven van zijn boeken.  Daarbij behoort het nog steeds tot zijn grootste bioscoopsuccessen ooit. Naast ‘ The green mile’ en ‘1408’ bracht het zo’n 40 miljoen dollar  op.

Wereldwijd grijsgedraaid in 1990…

2013-03-23

  • – Adamski feat Seal – Killer
  • – Guru Josh – Infinity
  • – Rob ‘n’ Raz feat Leila K – Got to get
  • – Snap – The power
  • – Mc Sar and The Real McCoy – It’s on you
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s