Goudzoekers: Stone Roses


Het jaar 1990 was het startpunt van een nieuw decennium en een van de eerste stromingen was de Manchester-stroming(Madchester). In dat jaar werden veel bands uit Manchester populair en een van de bands die wel beschouwd kunnen worden als de vaandeldragers was de Stone Roses.Met ‘Fools gold’ schreven de heren muziekhistorie in homeland UK en het nummer wordt nu nog gezien als hét voorbeeld van deze stroming die Manchester heel even de muziekhoofdstad van de wereld maakte.

Eastern Block

Zoals altijd met plotseling succes begon het allemaal heel anders. Het nummer “What The World is Waiting For” was juist de hoofdsingle. Dat de wereld daar niet op zat te wachten, was niet meteen duidelijk. De band signeerde in platenzaak Eastern Block te Manchester en ieder lid mocht als dank een paar albums uit de bak meenemen.Gitarist John Squire besloot o.a een verzamelalbum mee te nemen. Op dat album stond James Brown’s “Funky Drummer’. Dat loopje inspireerde hem en de rest van de band om het inmiddels beroemde basloopje te bedenken

b-kant

Er ontstond een hele aparte sound en de rest van het nummer werd er om heen gebouwd. Toch was het ook naar de mening van de band te experimenteel, en het nummer verdween dus op de b-kant van bovengenoemde single. Zoals wel vaker in de muziekhistorie zijn de b-kanten niet altijd opvullertjes en zitten er hele goede platen tussen. Nog veel vaker wordt dat juist door het publiek ontdekt.Zo ook met deze plaat en werd ‘Fools gold’ gepromoveerd tot a-kant en kwam in 1990 voor de tweede keer uit, maar nu als hoofdsingle.

Gitaarriedeltje

Squire vertelde later dat het nummer op een compleet andere manier in elkaar was gezet. ‘Normaal begon je met een gitaarriedeltje en tijdens de repetities komt er vanzelf een baslijn en drums erbij. Nu was het andersom, alles werd om de drums en baslijn gebouwd’, aldus Squire.Het nummer was niet alleen het begin, maar ook het einde van de band. Tuurlijk, ze brachten nog wel ander werk uit, maar dit werd nooit meer overtroffen.

Pot met goud

Zanger Ian Brown vertelde later in een interview dat het nummer heel goed beschreef hoe het rommelde in de band. Volgens hem zochten ze als groep naar goud, maar toen het binnen handbereik was en de band succesvol werd, was het iedereen voor zich en ging men ieder op zoek naar eigen goud.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s