Last train to vergetelheid: The KLF


Een van de grootste dance-acts van de 90’s was natuurlijk The KLF. De act van Bill Drummond en Jim Cauty was in die tijd een van de eigenzinnigste  en meest interessante acts in de muziekindustrie tot ze de last train to transcentral namen.

The white room

Voortgekomen uit de Timelords, ontstond eind jaren ’80 het  project The KLF met de film The white room en een bijbehorende soundtrack. Deze werden nooit uitgebracht en bevatten oerversies van de rij hits die we later in de hitlijsten zouden tegenkomen. Zo ook ‘Last train to Transcentral’. Door namelijk het soundtrackalbum meerdere malen te remixen en door er raps en zang aan toe te voegen, hadden ze begin 90’s  het juiste recept. Eigenlijk hadden ze dat wel kunnen weten, want ze waren immers de auteurs van het beroemde boek waarin de formule voor een nummer 1 werd uiteengezet.

Wanda Dee

Daarom was het volkomen logisch dat het geremixte ‘3 AM Eternal’  nummer 1 werd  in de UK.  Met ‘Last train..” bleven ze echter op 2 steken. Het nummer had trouwens zonder toestemming een sample van Wanda Dee’s  ‘To the bone’. Dat leidde tot een schikking tussen haar en het duo. Ze kreeg credits kreeg op het album, ze was te horen op de platen van The KLF  en ze trad op in hun videoclips. Op basis van deze bijdrage  tourde ze later  in de 90’s nog lang  onder de naam Wanda Dee and The KLF  de wereld rond. Tot ergernis van de heren, trouwens.

De act opblazen

Dat was precies ook de reden van het einde van The KLF, ergernis. Het begon  de twee heren, met name Bill Drummond, tegen te staan hun platen elke keer te moeten promoten. Ook vonden zij het altijd treurig als verlopen acts maar door bleven gaan. Zo besloot het duo op het hoogtepunt van het succes, hun carrière zelf op te blazen. Tijdens hun laatste optreden, bij de Brit Awards, werd het tijdens het geluid van de mitrailleur met echt lijkende wapens op het publiek gericht en strooide men snippers uit over het verbouwereerde publiek.

Geld verbranden

Na het optreden kondigde  Scott Piering, die veelal met oneliners op platen van KLF te horen was, aan ‘that KLF has left the music business’. Om het letterlijk af te maken, werd er een dood schaap bij de ingang van een afterparty gedumpt met een afscheidsbriefje. Twee jaar later werd The KLF symbolisch gecremeerd nadat het duo al het geld wat ze hadden verdiend samen met al hun demo’s verbrandden.

Ricardo Da Force

KLF koos zelf voor hun einde, rapper Ricardo Da Force (Richard Lyte), die op vrijwel alle hits te horen was deed het niet. Nadat hij in principe werkeloos was na de bizarre act van Bill en Jim, stapte hij over naar de act N-Trance. Zo werd hij in de eerste helft van de 90’s een bekend persoon in de muziekwereld, maar wist dat solo niet verder uit te bouwen. Het nummer ‘Why’ flopte. Hij verdween naar Barbados, waar hij op 9 maart jongstleden (naar verluid op zijn 42e verjaardag) de Last train to Transcentral nam. Hij stierf veel te jong  aan een hersentumor. Why? Dat weet niemand.

Vastleggen in volledig scherm 25-11-2015 223252

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s